Motorizmus

Českí poslanci nečakane schválili zníženie spotrebnej dane z pohonných látok

Česká Poslanecká snemovňa dnes prekvapujúco schválila zníženie spotrebnej dane z pohonných látok o 2,50 Kč pri nafte a 1,50 Kč pri benzíne.

Zmenu navrhovanú poslancom ČSSD Milanom Urbanom schválila v rámci novely o znovuzavedení zelenej nafty pre poľnohospodárov. Minister financií Andrej Babiš krok ostro skritizoval a premiér Bohuslav Sobotka uviedol, že poslanci nevedeli, o čom hlasujú. Informoval o tom server novinky.cz.
      
Urban sa usiloval poslancov presvedčiť, že napriek poklesu príjmov zo spotrebnej dane by sa do rozpočtu vrátili peniaze na vyšších predajoch pohonných látok aj ďalších komoditách. Minister financií Andrej Babiš ale návrh zákona v súčasnej podobe odmietol.
      
„Nechápem, čo je to za akciu ČSSD. Dúfam, že sa to bude revokovať, pretože takto to nie je možné. Na jednej strane na to nie je dôvod a na druhej to bežným ľuďom nič neprinesie. Všetko by to skončilo vo vreckách distribútorov,“ povedal Babiš novinárom, zatiaľ čo klub ČSSD sa po hlasovaní radil, čo urobiť so vzniknutou situáciou.
      
Nechcené schválenie Urbanovho pozmeňujúceho návrhu spôsobil podľa premiéra Bohuslava Sobotku fakt, že viacero poslancov jeho strany ČSSD nevedelo o čom hlasuje. Ako uviedol, boli „úplne dezorientovaní“ a preto hlasovali zmätočným spôsobom, aj keď sa vec preberala v utorok na klube.
 
Časť poslancov na schôdzke klubu podľa neho nebola. V minulom volebnom období totiž ČSSD ako opozičná strana zníženie spotrebnej dane z pohonných látok opakované navrhovala. Zmätenie poslancov tak môže byť ovplyvnené aj zmenou postoja. Súčasný legislatívny nepodarok, ako Sobotka schválenú podobu normy označil, by do Senátu nemal ísť. Premiér verí, že „hlasovací omyl“ bude vyriešený v piatok 25. júla.
 

Prečítajte si aj

Back to top button