Motorizmus

Scania zverejnila bilančnú správu za január – jún 2014

Prevádzkový zisk vzrástol o 8 % na 4,276 mil. SEK (3,971), čisté tržby vzrástli o 4 % na 43,917 mil. SEK (42,139) a cash flow predstavoval 1,313 mil. SEK (405) vo vozidlách a službách.

Martina Lundstedt, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Scania k výročnej správe povedal: “Zisk Scania za prvý polrok 2014 predstavoval SEK 4,276 m. Vyšší objem služieb bol kompenzovaný slabším trhovým mixom a negatívnymi vplyvmi menových kurzov.
 
Celkový počet objednávok pre nákladné vozidlá v priebehu druhého štvrťroka bol na vysokej úrovni. Objednávky v Európe sa zlepšili v porovnaní s prvým štvrťrokom roku 2014. Mierne sa zlepšila ekonomická situácia a potreba obnovy vozidlových parkov podporuje dopyt. Scania posilnila svoju pozíciu na európskom trhu ako prostredníctvom zvýšenia podielu na trhu, tak vďaka vedúcemu postaveniu v ponuke Euro 6, čo potvrdzujú nezávislé testy odborných periodík.
 
Objednávky v Latinskej Amerike boli v súlade s predchádzajúcim štvrťrokom. V Ázii sa objednávky, vzťahujúce sa k Blízkemu východu, prudko zlepšili. Dopyt v Rusku bol negatívne ovplyvnený turbulenciami v regióne. V autobusoch a autokaroch Scania získala strategické objednávky pre integrované riešenie BRT (Bus Rapid Transit) v Afrike a Latinskej Amerike. Objednávky motorov narástli, pričom viedla najmä Európa a Ázia. Scania zahájila spoluprácu na dodávkach motorov pre Atlas Copco.
 
Scania pokračuje v dlhodobom úsilí o zvýšenie podielu na trhu v oblasti služieb a príjmy sa zvýšili o 5 percent v prvom polroku 2014. Finančné služby vykázali silnú výkonnosť a platobná schopnosť zákazníkov je na dobrej úrovni. Počas druhého štvrťroka Scania privítala jasnú a dlhodobú vlastnícku štruktúru, keď prišla ponuka od Volkswagenu. Projekty spolupráce s MAN a Volkswagen teraz môžu byť intenzívnejšie a budú poskytovať podporu plánu rastu do roku 2020. Úroveň činnosti týkajúcej sa rozvojových projektov je stále vysoká a Scania investuje do rozšírenej výrobnej a servisnej kapacity.“
 

Prečítajte si aj

Back to top button