Motorizmus

Predaj komerčných áut v EÚ sa v júni zvýšil o 10,3 %

Predaj komerčných áut v Európskej únii (EÚ) sa aj v júni zvýšil, už desiaty mesiac po sebe, ale tempo jeho rastu sa mierne spomalilo.

Vyplýva to z najnovších údajov Asociácie európskych výrobcov áut (ACEA), ktoré signalizujú, že trh s komerčnými autami pokračuje v zotavovaní. Informovala o tom agentúra RTTNews. Podľa najnovších údajov sa odbyt komerčných vozidiel, teda nákladných áut, dodávok a autobusov, v júni 2014 zvýšil medziročne o 10,3 % na 166.107 kusov. To bol o niečo menší nárast ako v máji, keď ich predaj stúpol medziročne o 10,8 %.
      
Všetky významné trhy zaznamenali v júni nárast predaja komerčných áut, pričom najviac sa zvýšil odbyt týchto vozidiel v Británii, a to medziročne o 22,5 %, Španielsku (18,9 %), Taliansku (8,6 %), Francúzsku (6,5 %) a Nemecku (3,8 %). Štatistiky zároveň ukázali, že dopyt po tzv. ľahkých nákladných autách v sledovanom mesiaci vzrástol o 13,1 %, odbyt autobusov sa zvýšil o 3,5 %, ale predaj ťažkých nákladných áut poklesol o 0,7 %. Za prvých šesť mesiacov roka sa dopyt po komerčných vozidlách v únii zvýšil medziročne o 9,3 %.
 

Prečítajte si aj

Back to top button