Motorizmus

Nová ŠKODA Fabia: úspornejšia o 17 %

ŠKODA ukázala oficiálne fotky novej Fabie.

Tretia generácia modelu ŠKODA Fabia sa predstaví začiatkom októbra 2014 na medzinárodnom autosalóne v Paríži. V porovnaní s predchodcom bude až o 17 % úspornejšia. Novinka sa tak stane najekologickejším a najúspornejším členom rodiny modelov Fabia všetkých čias. Úplne novo vyvinutá paleta štyroch benzínových a troch dieselových motorov spĺňa emisnú normu EU 6.
Nový model ŠKODA Fabia budú poháňať iba mimoriadne úsporné motory novej generácie. Vrátane variantu GreenLine zahŕňa ponuka pre krajiny EÚ štyri benzínové a tri dieselové motory. Všetky agregáty plnia novú emisnú normu EU 6 a sú sériovo vybavené systémom Štart-Stop a rekuperáciou brzdnej energie. Prevodovky môžu mať manuálne radenie, samočinný variant predstavuje dvojspojkové ústrojenstvo DSG.

Paleta nových benzínových motorov, vychádzajúca z techniky MQB, zahŕňa jednotky s tromi a štyrmi valcami. Trojvalce 1,0 MPI majú nepriame vstrekovanie paliva, štvorvalce 1,2 TSI sú vybavené priamym vstrekovaním paliva a turbodúchadlom. Výkonové spektrum siaha od 44 kW (60 k) do 81 kW (110 k).

Záujemcovia o dieselový motor si môžu zvoliť jeden z troch výkonových variantov nového trojvalca 1,4 TDI s blokom motora z hliníkovej zliatiny. Vo všetkých prípadoch ide o agregát s objemom 1,4 litra s priamym vstrekovaním paliva Common Rail a prepĺňaním turbodúchadlom. Rovnako ako u predchádzajúcej generácie, ktorá ponúkala štvorvalce s objemom 1,6 litra, sú k dispozícii výkony od 55 kW do 77 kW. Novinka však tieto parametre dosahuje pri nižšom zdvihovom objeme.

Najekologickejším v rade Fabia bude variant GreenLine s motorizáciou 1,4 TDI/55 kW (75 k), ktorý bude na trh uvedený koncom roka 2015. Vďaka kombinácii systému Štart-Stop, rekuperácii brzdnej energie, pneumatík so zníženým valivým odporom a cielených úprav aerodynamiky bude nová ŠKODA Fabia GreenLine dosahovať spotrebu len 3,1 l/100 km, čo zodpovedá emisiám CO2 vo výške len 82 g/km.

Nová ŠKODA Fabia GreenLine sa tak od roku 2015 stane najekologickejším vozidlom značky ŠKODA s pohonom na konvenčné palivá, lepšie hodnoty dosahuje už iba ŠKODA Citigo G-TEC na stlačený zemný plyn. V závislosti na konkrétnej výbave a motorizácii bude nová Fabia až o 65 kg ľahšia ako predchádzajúca generácia (pri zohľadnení vyššieho štandardu sériovej výbavy v novej generácii). Základná verzia s trojvalcovým motorom 1,0 MPI má pohotovostnú hmotnosť (bez vodiča) iba 980 kg.

S treťou generáciou modelu Fabia mladoboleslavská automobilka posilňuje svoju kompetenciu výrobcu vozidiel šetrných k životnému prostrediu. Filozofia spoločnosti ŠKODA AUTO je jasne definovaná. Ekologická mobilita musí byť cenovo dostupná, so zrejmým prínosom pre zákazníkov aj životné prostredie. To symbolizujú najmä modely ŠKODA GreenLine, Green tec a G-TEC, ktoré sú v ponuke naprieč všetkými modelovými radmi značky.

 

Prečítajte si aj

Back to top button