Motorizmus

Technická univerzita Košice a VW Slovakia zintenzívňujú spoluprácu

Technická univerzita v Košiciach (TUKE) a firma Volkswagen Slovakia (VW SK) zintenzívnili kontakty podpisom spoločnej zmluvy o spolupráci.

Dohoda je zameraná na intenzifikáciu, konkretizáciu a zvýšenie kvality vzájomnej odbornej spolupráce v oblasti výchovno-vzdelávacej, vedecko-výskumnej a realizačnej. Rektor TUKE Anton Čižmár označil automobilku za najvýznamnejšieho strategického priemyselného partnera školy.
 
„V nasledujúcom období našej spolupráce, a o tom sa hovorí aj v podpísanej zmluve, sa chceme zamerať najmä na oblasť inovácií a transferu technológií do automobilovej praxe,“ uviedol po stredajšom (24.9.) uzavretí zmluvy. V tento deň na TUKE zároveň slávnostne otvorili nový akademický rok, ako aj zrekonštruovanú niekdajšiu Aulu fyziky, ktorej modernizáciu financovala Nadácia VW SK sumou 200.000 eur.
      
Vzájomné partnerstvo podľa rektora obohacuje vzdelávaciu a vedecko-výskumnú činnosť na univerzite a môže slúžiť ako model excelentnej spolupráce univerzity a praxe. „Spoločné výskumné laboratóriá a odteraz aj prednáškové priestory sú zárukou kvalitných absolventov pre oblasť automobilového priemyslu,“ dodal Čižmár.
      
Predseda predstavenstva VW SK Albrecht Reimold vyjadril hrdosť na viac ako desať rokov spolupráce s košickou univerzitou. „Podpísaním zmluvy ju posúvame na novú úroveň,“ dodal. Intenzívna spolupráca medzi TUKE a VW SK odštartovala v roku 2003 projektom vytvorenia laboratória automobilovej elektroniky a študijnej špecializácie autoelektronika ako na vôbec prvej univerzite na Slovensku.
 
V rámci nej vzniklo na univerzite nové laboratórium automobilovej elektroniky. Automobilka poskytla univerzite v Košiciach viacero zariadení ako napríklad laserové jednotky, zváracie nástroje a príslušenstvo, či automatizovanú robotickú zváraciu stanicu. Ďalším príkladom spolupráce je vybavenie laboratória automobilovej elektroniky špeciálnym zariadením, tzv. e-Simulátorom.
 
Ide o jedinečné zariadenie, ktoré je raritou i na univerzitách v západnej Európe. Odborníci z firmy zároveň každoročne v rámci programu IngA – Inžinier automobilového priemyslu prednášajú na univerzite, pričom do tohto programu sa každoročne zapájajú desiatky študentov TUKE, informoval TASR Michal Ambrovič z VW SK.
 

Prečítajte si aj

Back to top button