Motorizmus

Scania YETD 2014 má víťaza národného finále

V sobotu 27. septembra 2014 sa v stredisku Scania Senec konalo slovenské finále súťaže mladých vodičov nákladných vozidiel YETD 2014.

Na najvyšší stupeň víťazov sa postavil Marián Maliar, druhé miesto patrilo Romanovi Výhonskému a tretie obsadil Peter Maliar. Víťaz si vďaka svojej výhre zabezpečil účasť v európskom finále súťaže mladých vodičov, ktoré sa uskutoční v apríli 2015 vo švédskom Södertälje. V prípade, že preukáže svoje skvelé vodičské schopnosti aj vo Švédsku a umiestni sa na prvom mieste, výhrou mu bude nový ťahač Scania.
 
„Súťaže som sa zúčastnil už po tretíkrát a keďže súťaž Scania YETD sa koná každé dva roky, na toto víťazstvo som si počkal celých šesť rokov. Ale stálo to za to! Som nesmierne šťastný, že aj keď tesne, ale porazil som veľkého favorita, ktorý Slovensko reprezentoval vo Švédsku v minulom ročníku. Moja radosť je o to väčšia, že do Švédska pocestujem so svojím bratom Petrom, ktorý sa umiestnil na treťom mieste. Spolu s ním si úžasnú atmosféru finále naplno vychutnám“, hovorí Marián Maliar, víťaz slovenského Národného finále YETD 2014.
 
„Výsledky slovenského finále súťaže YETD 2014 ukázali, že naši vodiči sú každým ročníkom zručnejší a zručnejší, jazdia bezpečne a čoraz viac preukazujú schopnosť jazdiť hospodárne. Samozrejme, veľmi dôležité sú skúsenosti z takéhoto podujatia, čoho dôkazom je víťazstvo Mariána Maliara, ktorý sa YETD zúčastnil po tretíkrát. V európskom finále vo Švédsku mu všetci budeme držať palce“, povedal Karol Sokol, riaditeľ Scania Slovakia.
 
Zručnosť a bezpečnosť
Po registrácií a vylosovaní štartovného poradia čakal našich 10 finalistov boj o postup v náročných disciplínach, pričom niektoré spĺňali kritéria európskeho finále:
 
– Manévrovanie a odhad vzdialenosti (Býčie oko, Zhoď kráľa, Prejazd cez dosku)
– Kontrola pred jazdou – odstránenie simulovaných porúch
– Poskytnutie prvej pomoci – oživovanie, pomoc pri popáleninách
– Super Z – manévrovanie a milimetrová presnosť vo vyhradenom priestore
 
Komisárov a vyhodnotenie súťaže zabezpečovala nezávislá agentúra. Novinkou v disciplínach bolo Poskytnutie prvej pomoci, pri ktorej asistovali dobrovoľníci zo Slovenského červeného kríža (Územný spolok Bratislava – okolie so sídlom v Senci). Hlavným cieľom spoločnosti Scania, ktorá je organizátorom súťaže, je podporiť a prehĺbiť u mladých vodičov teoretické ale najmä praktické znalosti jazdy na nákladnom vozidle. Základnou podmienkou účasti v súťaži bol vek do 35 rokov.
 

Prečítajte si aj

Back to top button