Motorizmus

Bilančná správa spoločnosti Scania za január – september 2014

Komentár Martina Lundstedta, prezidenta a generálneho riaditeľa spoločnosti Scania:

„Zisk spoločnosti Scania za prvých deväť mesiacov roku 2014 predstavoval SEK 6,356 m. Pozitívny účinok menových kurzov a vyšší objem služieb bol kompenzovaný slabším trhovým mixom. Celkový počet objednávok pre nákladné vozidlá sa v priebehu tretieho štvrťroku znížil, v porovnaní s vysokou úrovňou predchádzajúceho štvrťroku, týkajúceho sa prevažne Stredného východu.
 
Objednávky v Európe sa v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom tiež znížili. Táto situácia je však v súlade so sezónnymi vplyvmi na európskom trhu. Scania posilnila svoju pozíciu na európskom trhu ako prostredníctvom zvýšenia podielu na trhu, tak vďaka vedúcemu postaveniu v ponuke Euro 6. Objednávky v Latinskej Amerike boli v súlade s predchádzajúcim štvrťrokom.
 
V Ázii sa objednávky znížili, a to predovšetkým na Blízkom východe, ktorý poklesol z veľmi vysokej úrovni v druhom štvrťroku. Dopyt v Rusku bol negatívne ovplyvnený turbulenciami v regióne a objednávky boli na nízkej úrovni – aj keď nastalo mierne zlepšenie v porovnaní s druhým štvrťrokom 2014. Scania taktiež zvýšila svoj podiel na trhu. V autobusoch a autokaroch boli objednávky stabilné v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom.
 
Objednávky motorov narástli, a to vďaka oblastiam mimo Európy. Scania pokračuje v dlhodobom úsilí o zvýšenie podielu na trhu v oblasti služieb a príjmy sa zvýšili o 11 percent v treťom štvrťroku na najvyššiu úroveň v histórii spoločnosti. Finančné služby vykázali silnú výkonnosť a platobná schopnosť zákazníkov je na dobrej úrovni.
 
Úroveň činnosti týkajúcej sa rozvojových projektov je stále vysoká a Scania investuje do rozšírenej výrobnej a servisnej kapacity. V prevodovkách Scania zahájila rozsiahlu spoluprácu s firmou MAN, čo bude znamenať silnejšiu ponuku produktov a prinesie významnú synergiu v dlhodobom horizonte.“
 

Prečítajte si aj

Back to top button