Motorizmus

Cez 300-tisíc km Triedy B na palivové články

Trieda B F-CELL z aktuálnej flotily vozidiel s pohonom na palivové články od značky Mercedes-Benz dosiahla s viac ako 300 000 km rekord v dlhodobej prevádzke v úplne bežných každodenných podmienkach.

Celosvetovo jedinečný a ešte stále prebiehajúci test dokazuje, že vozidlá s pohonom na palivové články sa dajú spoľahlivo prevádzkovať aj pri extrémnom zaťažovaní a počas viacerých rokov. Za tento rekord získal koncern Daimler AG ocenenie f-cell Award 2014, a tak už tretíkrát dokázal presvedčiť svojimi výsledkami vývoja v oblasti technológie palivových článkov v konkurencii o cenu inovácie týkajúcej sa palivových článkov.
 
„Test je krokom k sériovému používaniu hnacieho mechanizmu s palivovými článkami,“ odôvodnila porota, ktorú tvorili experti z hospodárstva, vedy a politiky. Model Mercedes-Benz Triedy B F-CELL vyrábaný v sériových podmienkach využívajú už od roku 2010 zákazníci na európskom a americkom trhu na každodenné účely. Celkový stav kilometrov flotily s pohonom na palivové články výrobcu Daimler, ktorú tvorí medzičasom vďaka množstvu výskumných vozidiel viac ako 300 vozidiel, dosiahol dnes omnoho viac ako deväť miliónov kilometrov.
 
Od aktuálnych a získaných výsledkov si inžinieri značky Mercedes sľubujú ďalšie potenciály optimalizácie, ktoré využijú pri vývoji budúcej generácie vozidiel s pohonom na palivové články. Podnik totiž sleduje jasný cieľ – v spolupráci so spoločnosťami Ford a Nissan vyvinúť spoločný hnací mechanizmus a od roku 2017 masívne prinášať na cesty konkurencieschopné vozidlá s pohonom na palivové články.

Daimler preto usilovne pracuje na príprave tohto trhu – a angažuje sa vo viacerých iniciatívach ako H2 Mobility, aj vo výstavbe vodíkovej infraštruktúry. „To, že pohon na palivové články je zrelý pre cesty, sme už medzičasom jednoznačne dokázali,“ hovorí Prof. Herbert Kohler, vedúci koncernového výskumu a predvývoja; splnomocnenec pre oblasť životného prostredia koncernu Daimler AG.
 
„Posledné prekážky zvládneme intenzívnou tímovou spoluprácou medzi jednotlivými odvetviami na nadnárodnej úrovni.“Ocenenie f-cell award už po štvrtýkrát vypísalo ministerstvo pre životné prostredie, klímu a energetiku spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko a hospodárska podpora regiónu Stuttgart GmbH (WRS). Cena inovácie udeľovaná spolkovou krajinou Bádensko-Württembersko odmeňuje aplikovateľné vývojové novinky z oblasti palivových článkov s cieľom vyzdvihnúť výnimočné výsledky vývoja v jednej z najzaujímavejších technologických oblastí nového storočia a stimulovať ďalšie inovácie.
 

Prečítajte si aj

Back to top button