Motorizmus

Predaj áut v Európe vzrástol o 6,2 %

Predaj áut v Európe v októbri opäť vzrástol, už 14. mesiac po sebe.

To signalizuje, že európsky trh s autami by mal za celý rok zaznamenať rast, prvýkrát od roku 2007, a to vďaka zníženiu cien aj uvedeniu nových modelov na trh. Podľa najnovších údajov európskeho združenia výrobcov áut (ACEA) počet registrovaných nových osobných áut v Európskej únii (EÚ) bez Malty, ale vrátane Švajčiarska, Nórska a Islandu, v októbri vzrástol medziročne o 6,2 % na 1,1 milióna vozidiel.
 
Väčšina veľkých automobilových trhov na starom kontinente vykázala citeľný nárast predaja. V Španielsku sa napríklad odbyt vozidiel v októbri 2014 zvýšil medziročne o 26,1 %, v Británii o 14,2 % a v Taliansku aj napriek recesii vzrástol o 9,2 %. Aj v Nemecku sa v októbri predalo o 3,7 % viac áut ako vlani, len vo Francúzsku medziročný predaj klesol o 3,8 %.
      
No aj napriek zotavovaniu automobilového trhu celkový predaj v Európe stále zaostáva za obdobím pred vypuknutím globálnej finančnej a neskôr i hospodárskej krízy v roku 2008. Za 10 mesiacov roka 2014 sa v EÚ predalo 10,6 milióna vozidiel, o 6,1 % medziročne viac. Predaj áut v Európe tak pokračuje v zotavovaní z vlaňajšieho prepadu na najnižšiu úroveň zhruba za dve desaťročia, ktorý bol dôsledkom dlhovej krízy a úsporných opatrení v štátoch eurozóny.
 
Automobilky sa tento rok snažia prilákať zákazníkov veľkými zľavami a aj rekordne nízke úroky z pôžičiek pomáhajú automobilovému trhu v EÚ. Spomedzi európskych automobiliek nahlásil francúzsky Renault v októbri zvýšenie predaja o 10 %, odbyt celého koncernu BMW stúpol o 9,5 %, pričom predaj modelov Mini vyskočil až o 21 %.
      
Najväčší európsky výrobca áut koncern Volkswagen dosiahol nárast októbrového predaja o 7,2 %. Druhý najväčší producent francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën zaznamenala 1,1-% zvýšenie predaja, a to najmä vďaka modelu Peugeot 308. Výrobcovia áut Opel a Vauxhall, ktorých vlastní americký koncern General Motor (GM), predali v EÚ v októbri o 11 % viac áut ako vlani. Americká automobilka Ford, ktorá je štvrtým najväčším predajcom áut v EÚ, v sledovanom období zvýšila predaj v regióne o 4 %.
 

Prečítajte si aj

Back to top button