Motorizmus

Spoločnosť Kia Motors Slovakia tento rok vyrobila už vyše 300.000 áut

Spoločnosť Kia Motors Slovakia vyrobila počas prvých 11 mesiacov tohto roku viac ako 300.000 áut a 450.000 motorov.

Na tlačovej konferencii o tom dnes v Žiline informoval hovorca Kia Motors Slovakia Jozef Bačé. V roku 2014 závod exportoval najviac automobilov do Ruskej federácie (18 %), Veľkej Británie (13 %), Nemecka (9 %), Španielska (6 %) a Talianska (6 %). „Tohtoročným najobľúbenejším modelom je opäť športovo-úžitkový Kia Sportage (približne 55 % z celkovej produkcie).
 
Nasledoval ho model Kia cee’d (36 %), vyrábaný v troch karosárskych verziách. Modelové portfólio uzatvára malé rodinné vozidlo Kia Venga s 9-% podielom z celkového objemu vyrobených áut,“ uviedol Bačé. „Som nesmierne rád, že v roku 2014 sme dosiahli vynikajúce výsledky nielen vo výrobe, ale aj v ďalších oblastiach. Veľký podiel na tom majú predovšetkým naši zamestnanci, ktorým by som chcel touto cestou poďakovať. Veríme, že výrobnú kapacitu závodu budeme naplno využívať aj v nasledujúcom roku. Ten sa bude niesť v znamení výroby nových modelov, na ktoré už aktuálne pripravujeme naše výrobné linky,“ povedal viceprezident útvaru Administratíva spoločnosti Kia Motors Slovakia Seong-Gyu Lee.
      
Závod v Tepličke nad Váhom vyrobil do konca novembra viac ako 450.000 motorov, pričom najviac vyrábaným sa stal benzínový motor s objemom 1,6 litra (22 % produkcie). „Benzínové motory tvorili viac ako polovicu z výslednej produkcie. Takmer 50 % vyrobených motorov smerovalo do sesterskej automobilky Hyundai Motor Manufacturing Czech v Českej republike,“ doplnil hovorca Kia Motors Slovakia.
      
Výrobné linky podľa neho počas roka opustil i v poradí už šesťstotisíci automobil Kia Sportage, vyrobený pre talianskeho zákazníka. „Kia úspešne rozšírila počet flotilových zákazníkov, príkladom čoho je 270 vozidiel Kia cee’d vyrobených pre Českú poštu v špeciálnej modrej farbe alebo 180 áut vyrobených pre Policajný zbor Slovenskej republiky,“ dodal Bačé.
      
Kia Motors Slovakia je prvý výrobný závod spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Vybudovali ho v rokoch 2004 až 2006. Výrobu automobilov, ako aj motorov pre osobné autá spustili v decembri 2006. Na Slovensku v súčasnosti Kia zamestnáva približne 3800 ľudí. Vyrába automobil Kia cee’d v troch karosárskych úpravách – päťdverový cee’d, Sportswagon, trojdverový športový pro_cee’d, športovo-úžitkový model Kia Sportage, rodinné MPV Kia Venga a od mája 2013 aj vysokovýkonnú verziu modelu Kia cee’d v trojdverovom (pro_cee’d GT) a päťdverovom (cee’d GT) prevedení. Od začiatku sériovej výroby opustilo brány závodu už viac ako 1,908 milióna vozidiel.
 

Prečítajte si aj

Back to top button