Motorizmus

Predaj komerčných áut v EÚ počas novembra klesol

Predaj komerčných áut v Európskej únii (EÚ) v novembri zmenil smer a po strmom októbrovom raste mierne klesol.

Vyplýva to z najnovších údajov Asociácie európskych výrobcov áut (ACEA), ktoré signalizujú, že situácia na trhu s komerčnými autami sa zhoršuje. Informovala o tom agentúra RTTNews. Podľa najnovších štatistík sa dopyt po nákladných autách, dodávkach a autobusoch v novembri 2014 znížil medziročne o 0,2 % na 152.744 kusov. To je v ostrom kontraste s októbrovým medziročným nárastom ich predaja o 10,8 %.
      
Dôvodom novembrového poklesu bolo výrazné zníženie počtu registrovaných áut v Nemecku (medziročne o 9,1 %) a vo Francúzsku (-2,9 %). Na druhej strane, ďalšie významné európske trhy zaznamenali v novembri rast predaja, a to Španielsko o 13,3 %, Taliansko o 6,5 % a  Británia o 4 %. To pomohlo zabrániť strmšiemu pádu celkového novembrového predaja komerčných áut v EÚ.
      
Štatistiky zároveň ukázali, že dopyt po tzv. ľahkých nákladných autách v sledovanom mesiaci vzrástol o 4,8 %, odbyt autobusov sa zvýšil o 3,5 %, ale predaj ťažkých nákladných áut sa prepadol o 20,7 %. Za 11 mesiacov do konca novembra sa dopyt po komerčných vozidlách v únii zvýšil medziročne o 8,8 % na 1,68 milióna kusov.
 

Prečítajte si aj

Back to top button