Motorizmus

Nemecký automobilový sektor podporuje dohodu o voľnom obchode EÚ a USA

Predstavitelia nemeckého automobilového sektora vyhlásili, že v plnej miere podporujú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi.

Odbory v tomto sektore však zostávajú aj naďalej skeptické. Informovala o tom agentúra DPA. Podľa šéfov veľkých nemeckých automobiliek ponúka Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) Nemecku a Európe obrovské príležitosti. „Ponúka nám transatlantický trh bez hraníc a ciel,“ povedal Matthias Wissman, prezident Združenia nemeckého automobilového priemyslu VDA, pričom dodal, že voľný obchod zabezpečí aj viac pracovných miest.
 
V rovnakom duchu sa vyjadrili aj šéfovia kľúčových nemeckých automobiliek, medzi nimi šéf Daimlera Dieter Zetsche, firmy BMW Norbert Reithofer a Volkswagenu Martin Winterkorn. Na druhej strane nemecké zamestnanecké rady ani odborové organizácie nie sú projektom príliš nadšené. „Nebudeme akceptovať žiadne oslabenie environmentálnych štandardov či opatrení v oblasti ochrany spotrebiteľov, ani zredukovanie práv zamestnancov,“ uviedli v spoločnom vyhlásení zástupcovia zamestnaneckých rád a vplyvnej odborovej organizácie IG Metall.
 

Prečítajte si aj

Back to top button