Motorizmus

Scania Top Team 2015: Slovenské finále ovládla zostava z Ličartoviec

Prejsť sitom teoretických testov, vyhrať národné finále, zabodovať v európskej konkurencii a nakoniec sa stať najlepším tímom mechanikov na svete v rámci súťaže Scania Top Team.

K tomuto odvážnemu cieľu má po minulom víkende najbližšie šesťčlenná zostava z Ličartoviec, ktorá si hovorí príznačne „Slovak Eagles“.
 
Súťaž Top Team má v servisnej sieti Scania obrovskú váhu, pretože je dokonalou previerkou schopností a znalostí všetkých technických zamestnancov firmy. Nejde len o teoretické vedomosti alebo praktické zručnosti. Rozhodujúce sú tiež organizácia práce a schopnosť zvládať stresové situácie.
 
To, že ide o skutočne veľkú akciu, potvrdzuje aj Radek Liška, riaditeľ servisných služieb Scania CER (Česká republika, Slovensko a Maďarsko): „Minulý ročník súťaže Top Team prebiehal súbežne v 63 krajinách sveta a zapojilo sa do neho takmer štvrť milióna zamestnancov spoločnosti Scania. To sú čísla, ktoré len potvrdzujú veľkosť celej akcie a som úprimne rád, že aj tento rok sa našiel dostatok slovenských tímov odhodlaných ukázať nielen Európe, ale aj celému svetu, akých šikovných mechanikov u nás máme.“
 
Cez náročné teoretické testy sa do slovenského finále, ktoré sa uskutočnilo v centrále distribútora Scania Czech republic v Chrášťanoch, kvalifikovali tri tímy. Aké úlohy súťažiaci v priebehu súťaže riešili? Museli odhaliť skrytú chybu na nákladnom vozidle, čelili nefunkčnému systému autobusu, čakal na nich dokonca nočný zásah s asistenčným vozidlom pri pokazenom ťahači a na svoje si prišli aj milovníci teórie a testov.
 
A aby bol deň plný súťažných zápolení ešte zaujímavejší, pripravili organizátori všetkým tímom aj nebodované doplnkové disciplíny – hasenie požiaru a kurz prvej pomoci. Teda úkony, ktoré väčšina ľudí pozná veľmi dobre teoreticky, ale s praktickými skúsenosťami to už býva horšie.
Kto sa ale v rámci bodovanej súťaže stal Top Teamom v rámci Slovenskej republiky?
 
S veľkým náskokom zlato vybojovali Slovak Eagles z Ličartoviec, čím obhájili svoje prvenstvo z minulého ročníka súťaže. Výborne zohratá a skvele pripravená šestica mala toto zloženie: nehrajúci kapitán Ladislav Steiner, kapitán František Štofaňák a ďalej členovia tímu Marián Hlavatý, Tibor Bodnár, Marián Bálint a Peter Bezeg.
 
„Sme veľmi šťastní a hrdí že sme obhájili prvenstvo z minulého ročníka, ale vedeli sme, že to nebude jednoduché. Súťažili sme s plným nasadením a zodpovednosťou,“ uviedol kapitán víťazných Slovak Eagles Ladislav Steiner. Slovenské finále je teraz však minulosťou a je potrebné sa maximálne sústrediť na Európske finále, ktoré prebehne 28.marca 2015 v Senci.
 
V danom termíne sa proti našim finalistom postavia najlepšie tímy z Írska, Ukrajiny, Turecka, Francúzska, Dánska, Gruzínska, Bulharska, Slovinska a Švajčiarska.  „Síce máme určité skúsenosti z účasti v minuloročnom Európskom finále, napriek tomu však pristupujeme k postupu do tohtoročného s obrovským rešpektom. V príprave to bude chcieť ďalšie vzdelávanie a štúdium, čo je podľa mňa napokon jedným z najdôležitejších cieľov súťaže Top Team“, dodal k účasti na európskom finále Ladislav Steiner.
 

Prečítajte si aj

Back to top button