Motorizmus

Členské štáty EÚ sa dohodli na cezhraničnom vymáhaní pokút

Závažné dopravné priestupky, ako alkohol za volantom, výrazné prekročenie rýchlosti a jazda na červenú, sa budú aj v budúcnosti vymáhať nezávisle od štátnej príslušnosti priestupcu.

Táto dohoda umožňuje správnym orgánom vymieňať si informácie o držiteľovi vozidla. Od roku 2013 sú členské štáty EÚ povinné poskytovať údaje o držiteľovi vozidla, ak vznikne podozrenie zo závažného porušenia pravidiel cestnej premávky.
 
Toto pravidlo platí, napríklad, pre prípad jazdy pod vplyvom alkoholu a drog alebo bez použitia bezpečnostného pásu. Rozhodnutie ministrov z oblasti hospodárskej súťaže bolo len posledným formálnym krokom pre schválenie výmeny informácií. Európsky parlament príslušný návrh schválil už v polovici februára. Nové pravidlá boli nevyhnutné, nakoľko Súdny dvor EÚ minulý rok požadoval zmenu legislatívy.
      
V priebehu nasledujúcich dvoch rokov začnú nové pravidlá platiť aj vo Veľkej Británii, Írsku a Dánsku, ktoré mali doteraz výnimky. Nemci sa pokút zo zahraničia obávať nemusia. Podľa nemeckého práva totiž musí byť vina preukázaná vodičovi, nie držiteľovi vozidla. Úrady síce údaje o držiteľovi vozidla poskytnú, nebudú však vymáhať pokuty, ak nebudú v súlade s nemeckou legislatívou.
 

Prečítajte si aj

Back to top button