Motorizmus

Toyota začne novú etapu rastu výstavbou automobilky v Mexiku

Japonský koncern Toyota Motor dokončuje plány na výstavbu svojej prvej automobilky na osobné autá v Mexiku.

V závode sa bude montovať populárny model Corolla. Začiatok výroby je naplánovaný na rok 2019. Toyota tak bude odpovedať na výzvy svojich rivalov, najmä Volkswagenu. Mexická kapacita Toyoty si vyžiada investičné náklady vyše jednej miliardy USD (927,99 milióna eur).
      
Rozhodnutie o novej automobilke signalizuje, že sa končí trojročný stop rastu koncernu. Prijal ho prezident Toyoty Akio Tojoda. Viedlo ho k nemu presvedčenie, že rýchly rast koncernu zapríčinil pokles kvality vozidiel a spôsobil, že sa v roku 2009 muselo pre výrobné chyby opravovať veľké množstvo predaných vozidiel.
      
Toyota je jedinou z automobiliek, ktoré produkujú veľké série vozidiel, ale nemá silné kapacity v Mexiku. Krajina priťahuje finálne a subdodávateľské firmy z automobilového sektoru nízkymi mzdami a bezcolným prístupom na trh Spojených štátov. Na ňom predáva Toyota najväčšiu časť zo svojej produkcie.
      
Toyota plánuje postaviť automobilku v mexickej oblasti Baja California, kde už montuje model nákladného auta Tacoma pickup. Výstavbou novej automobilky v Severnej Amerike sa chce vedenie koncernu vyhnúť nepriaznivým dôsledkom rastu kurzu jenu na jeho zisk. Vlani v júni oznámili nemecký Daimler a japonský Nissan motor zámer vybudovať spoločnú automobilku za 1,4 miliardy USD. Výroba osobných áut v Mexiku za posledných päť rokov vzrástla o vyše 100 % a vlani sa ich tam vyrobili vyše tri milióny.
 

Prečítajte si aj

Back to top button