Motorizmus

Renault Trucks uvádza na trh motory Euro 6 na zemný plyn

Spoločnosť Renault Trucks už od roku 2004 vyvíja a predáva vozidlá s pohonom na stlačený zemný plyn alebo „CNG“ v rámci modelového radu pre distribúciu.

Modelový rad pre distribúciu odteraz dopĺňa vozidlo Renault Trucks D Wide CNG s novým 9-litrovým motorom na zemný plyn Euro 6 s výkonom 320 koní. Vozidlo je ponúkané v dvoch konfiguráciách: 19-tonové 4×2 a 26-tonové 6×2.
 
Spomedzi alternatívnych energetických riešení v ponuke značky Renault Trucks je stlačený zemný plyn alebo „CNG“ spoľahlivý zdroj energie s dozrievajúcou technológiou, ktorá produkuje menej znečisťujúcich látok: motory neprodukujú prakticky žiadne častice, dym ani zápach. Dojazd v mestskom prostredí je navyše porovnateľný s vozidlami so vznetovým motorom.
 
Renault Trucks teraz uvádza na trh vozidlo D Wide CNG Euro 6, ktoré pracuje rovnako dobre na zemný plyn ako aj na palivá na báze biometánu (bioplyn). Palivo na báze biometánu je obnoviteľný zdroj energie vyrábaný z organických látok, ktoré produkujú výrazne nižšie emisie CO2 v porovnaní s automobilmi so vznetovým motorom. Vozidlá s pohonom na palivá CNG na báze biometánu sú preto mimoriadne vhodné na použitie v mestskom a prímestskom prostredí (rozvoz a dodávky). Krajské úrady ich oceňujú najmä pri čistení ulíc, zbere odpadu a rozvoze.
 
Vozidlo Renault Trucks D Wide CNG má nový 6-valcový motor Euro 6 NGT9 so zdvihovým objemom 9 litrov a výkonom 320 koní. Motor ponúka dynamické vlastnosti a jazdný komfort na úrovni vznetového motora a zároveň poskytuje aj vyšší krútiaci moment (1 356 Nm) a nižšiu hladinu hluku. Vozidlo Renault Trucks D Wide CNG je ponúkané v dvoch konfiguráciách: 19-tonové s pevnou nadstavbou a pohonom 4×2 a 26-tonové s pevnou nadstavbou a pohonom 6×2.
 
Renault Trucks D Wide CNG Euro 6 má plne automatickú prevodovku Allison radu 3200, ktorá je dokonale prispôsobená pre zber odpadu. Rovnako ako vznetová verzia aj D Wide CNG má prevodovku, ktorá automaticky prepína z neutrálu na režim jazdy a opačne. Vodičovi to umožňuje aktivovať vyklápač bez toho, aby musel ručne zaradiť neutrál.
 
S cieľom vyhovieť potrebám zákazníkov je vozidlo Renault Trucks D Wide CNG ponúkané s dvoma rôznymi objemami palivovej nádrže: šesť nádrží na 600 litrov alebo 90 kg plynu stlačeného na 200 bar, alebo osem nádrží na 800 litrov alebo 120 kg plynu. Na tankovanie sú na vozidle D Wide CNG pripojenia podľa noriem NGV1 a NGV2 v súlade s požiadavkami európskych dodávateľov zemného plynu.
 
Tieto oceľové nádrže sú skonštruované tak, aby boli odolné tlaku až 500 bar, čo je 2,5-násobok normálnej hodnoty, a boli funkčné aj 20 rokoch. Rovnako ako vozidlá Renault Trucks so vznetovým motorom aj D Wide CNG sa vyrába v meste Blainville-sur-Orne vo francúzskom departmente Calvados. Servis a údržbu vozidla zabezpečuje celoeurópska sieť značky Renault Trucks.
 
Európska únia podporuje rozvoj distribúcie plynu a v septembri 2014 prijala nové pravidlá, ktorých cieľom je zabezpečiť dostatočný počet staníc na plyn, ktoré by pokryli celú Európu.
 
Technické údaje:
 
– verzie 4×2 (19 t) a 6×2 (26 t) s pevnou nadstavbou,
– motor na plyn Euro 6 NGT9 s technológiou riadeného zapaľovania,
– 320 k/1 356 Nm,
– automatická prevodovka Allison radu 3200,
– kabína Day Cab,
– rázvory kolies: 3 500 až 4 750 mm,
– nádrže s objemom do 800 litrov = 160 m3 = 120 kg stlačeného zemného plynu,
– dojazd v mestskom prostredí až 400 km.
 

Prečítajte si aj

Back to top button