Motorizmus

BLOG: Finále Scania YETD – 1. časť

Počas najbližších dní (23. a 25. apríla) sa vo švédskom Södertälje uskutoční finále súťaže Scania Young European Truck Driver (Scania YETD), o najlepšieho mladého vodiča za volantom kamióna.

Spolu s reprezentantom Slovenska, Mariánom Maliarom, sme priamo na mieste, a budeme vám prinášať všetky dojmy z veľkolepého finále a informovať vás o tom, ako sa Mariánovi darí.
 
Keďže ranný let do Švédska mal odlet o 6:45, dnešný deň sa pre všetkých začal veľmi skoro. Víťaz slovenského finále súťaže, Marián Maliar, prišiel na viedenské letisko spolu s manželkou v dobrej nálade, no bolo zrejmé, že v podvedomí cíti, čo sa blíži.
 
Spolu s ním do Södertälje cestoval aj náhradník Roman Výhonský, ktorý skončil v slovenskom finále na druhom mieste, a Mariánov brat Peter, ktorý skončil tretí a cestu do Švédska vyhral ako jednu z cien. Už na letisku dostali všetci členovia „slovenskej výpravy“ od marketingovej manažérky Scanie, Ľubice Pálfiovej, šále a klobúky v slovenských farbách, aby boli pripravení povzbudzovať Mariána najlepšie, ako sa dá.
 
Po pristátí v Štokholme sa naša „delegácia“ presunula do mesta Södertälje, kde má spoločnosť Scania svoje sídlo. Počas cesty dostali všetci domácu úlohu – vymyslieť pre Mariána pokrik, ktorým ho budú povzbudzovať. Aj keď návrhov bolo niekoľko, ku konečnej verzii sme sa ešte neprepracovali, ale hneď ako sa tak stane, zverejníme jeho oficiálnu verziu.
 

Najlepší z najlepších
Tento rok sa do súťaže Scania YETD prihlásilo viac ako 23 000 vodičov z celej Európy. Do záverečného finále sa dostalo iba 26. Motivácia je jednoznačná. Okrem titulu najlepšieho mladého vodiča, získa víťaz 100 000 eur na kúpu novej Scanie. A s čím ide do finále Marián? „Očakávam najlepší možný výsledok a vynikajúcu atmosféru.“
 
Súťaž sa začne v piatok kvalifikačným kolom, z ktorého vzíde 18 postupujúcich do finálovej časti. Disciplíny v kvalifikačnom kole budú ekonomická jazda, defenzívna jazda, kontrola pred jazdou, upevňovanie tovaru, prvá pomoc, test o znalostiach vplyvu drog a omamných látok na vodiča a combo, disciplína, ktorá preverí schopnosti vodičov v parkovaní a precíznom manévrovaní s truckom.
 
Finálové disciplíny
Osemnásť postupujúcich z kvalifikačného kola bude súťažiť v troch finálových disciplínach. Prvou bude boj s požiarom. Otestuje schopnosti vodičov v krízovej situácii. Druhou disciplínou bude „Zhoď kráľa“ – jazdenie s maximálnou presnosťou a bez jedinej chyby. Vodiči budú s milimetrovou presnosťou zhadzovať vybrané prekážky. Poslednou disciplínou bude „Super Z“, cúvanie a následná jazda vpred na úseku v tvare písmena Z. Najrýchlejší vodič vyhráva.
 
Cesta bola náročná. Marián preto po obede a krátkej návšteve skanzenu zamieril rovno na hotel, aby si trochu oddýchol. Večer ho čakajú prvé oficiálne povinnosti – finalisti si preberú svoje súťažné oblečenie. Večerný program však nepotrvá dlho. Zajtrajší program sa totiž pre finalistov začína už o 8:00. S nami budete na diaľku vo Švédsku aj vy.
 

Prečítajte si aj

Back to top button