Motorizmus

BLOG: Finále Scania YETD – 2. časť

Čo sa dialo v piatok a v sobotu ráno?

Piatok
Včerajší úvodný večer otvoril finále a umocnil dojem veľkej udalosti. Po krátkom oddychu sme sa včera podvečer presunuli na slávnostnú večeru, ktorá neoficiálne otvorila finále súťaže Scania YETD 2015. Po nej mal každý svoje povinnosti. Finalista Marián Maliar absolvoval skúšku oblečenia, svoje „meetingy“ mali aj školitelia Scanie, marketing aj novinári. Všade je cítiť dôležitosť, ktorá je tejto udalosti prikladaná.
 
Nášmu tímu bola pridelená švédska sprievodkyňa Maria. Slovákov dobre pozná, sprevádzala ich už na predošlom finále. „Dobre, dobre, slivovica,“ trénuje svoju Slovenčinu pani zo Švédska, a s úsmevom spomína na udalosti z minulosti.
 
„Minule ma stále ponúkali slivovicou, ale v práci nepijem. Dobehlo ma to po tom, ako sa skončili pracovné povinnosti,“ hovorí a pousmieva sa nad tým, ako ju na predošlom finále Slováci ponúkali kvalitnou domácou pálenkou.
 
Marián zobral svoju úlohu veľmi zodpovedne. Počas celého letu sa radil s Romanom Výhonským, ktorý už ako finalista v minulosti finále zažil, ako aj s bratom Petrom. Pomáhal im školiteľ Scanie Emil Šofranko. Chlapci si ani nevšimli ako prebehol samotný let. Boli ponorení do debaty o tom, čo čaká Mariána vo finále. Roman nezištne odovzdával všetky skúsenosti, ktoré počas svojej účasti nadobudol.
 
Oficiálny otvárací ceremoniál sa konal v hale, nachádzajúcej sa v areáli fabriky Scania. Súťažiaci si vyžrebovali štartovné čísla. Marián prišiel v dobrej nálade a na otázku, ako sa cíti, s kľudom odpovedal „V pohode“ a poznamenal, že nie je v strese. „Zatiaľ to na mňa nedoľahlo,“ dodal. Vyžrebovať si chcel jednotku, no spokojný bol aj s číslom päť, ktoré si nakoniec vytiahol. 
 
Sobota
Včerajší kvalifikačný deň bol pre nášho finalistu Mariána Maliara náročný, no so svojim výkonom bol spokojný. „Nepodarila sa mi disciplína zabezpečenie nákladu, tam som určite mohol získať viac bodov,“ zhodnotil. Na druhej strane ale získal z disciplíny prvá pomoc plný počet bodov. Je vidno, že manželka Zuzka je zdravotnou sestrou.
 
Včerajší deň ukončila slávnostná večera, počas ktorej boli zverejnené niektoré priebežné výsledky. Marián sa počas večera radil s bývalým účastníkom finále, Romanom Vyhonským, a pozorne počúval jeho rady. V sobotu ho čaká ranná disciplína combo, ktorá rozhodne o 18 finalistoch. „Určite choď na istotu, nie vabank. Cúvanie do garáže bude tesné, vyhni sa trestným bodom,“ radil Roman.
 
Roman sa okrem porady so Mariánom stihol porozprávať aj s gréckym finalistom, sediacim hneď vedľa nás. Že ani jeden z nich nehovorí anglicky? Žiadny problém. „Germania, nicht gut. Polizei.“
 
Univerzálny jazyk fungoval výborne. Udeľovali sa aj čiastkové ceny za niektoré disciplíny. Upevňovanie nákladu najlepšie zvládol súťažiaci z Nemecka. „Samozrejme, že vyhral Nemec, veď ten vedel gurtňovať už keď sa narodil,“ okomentoval vtipne nemeckú precíznosť Roman.
 
Od rána beží posledná kvalifikačná disciplína. Marián ešte neštartoval. Všetci sme v tom spolu s ním a prežívame to s ním. Či sa dostal do finálovej 18-ky sa dozvieme o pár desiatok minút.
 

Prečítajte si aj

Back to top button