Motorizmus

Novým prezidentom Združenia automobilového priemyslu je Juraj Sinay

Novým prezidentom Zväzu automobilového priemyslu SR sa stal Juraj Sinay.

Vo funkcii vystriedal Jaroslava Holečka, ktorý po 3 rokoch opúšťa vedúcu pozíciu a ďalej bude pôsobiť na pozícii výkonného viceprezidenta.  Nový šéf zväzu predstavil ciele, ktoré nadväzujú na doterajšiu stratégiu. Novinkou je zameranie na podporu využitia alternatívnych zdrojov energie v automobilovom priemysle. Elektromobilita pritom bude, popri vede a výskume, priamo v gescii prezidenta.
      
Podľa údajov zväzu vlani sa na Slovensku v 3 výrobných podnikoch  vyrobilo 971.160 automobilov. Slovensko je naďalej automobilovou veľmocou s počtom 178 vyrobených áut na 1000 obyvateľov. „Tento rok očakávame, že výroba presiahne počet 980.000 vozidiel. Slovenskí výrobcovia majú vyvážené portfólio výrobkov, a preto by ich možné negatívne geopolitické a ekonomické vplyvy nemali výrazne zasiahnuť,“ prognózuje Sinay.
      
Za 1. štvrťrok 2015 sa v SR vyrobilo 265.000 vozidiel. Podobný výsledok možno očakávať aj v 2. štvrťroku. V druhej polovici roka je výroba už zvyčajne slabšia z dôvodu celozávodných dovoleniek a sviatkov.
 

Prečítajte si aj

Back to top button