Motorizmus

Študenti prezentovali svoje projekty podporené Nadáciou Volkswagen Slovakia

Tímy zo stredných a vysokých škôl z celého Slovenska v bratislavskom závode Volkswagen Slovakia (VW SK) prezentovali svoje zrealizované projekty, ktoré podporila Nadácia Volkswagen Slovakia.

Komisia na základe technických kritérií a inovatívnosti projektov určila víťazov jednotlivých kategórií. V kategórii stredných odborných a priemyselných škôl zvíťazil projekt „Kamera verzus laser v priemyselných aplikáciách“ žiakov Strednej priemyselnej školy na Bzinskej ulici z Nového Mesta nad Váhom, ktorí zhotovili modernú optickú stavebnicu.
 
Medzi vysokoškolskými projektmi si prvú priečku vybojovali študenti Katedry technickej kybernetiky z Fakulty riadenia a informatiky Žilinskej univerzity. Ich nadčasový projekt „Otvorený hardware pre aplikácie v rôznych oblastiach výskumu a priemyslu“ sa zaoberal témou budúcnosti – robotikou a programovaním nimi navrhnutého Yrobota.
      
Špeciálnu cenu časopisu Quark získala Stredná priemyselná škola elektrotechnická na Hálovej ulici v Bratislave za „Montáž a naprogramovanie názornej učebnej pomôcky – programovateľného skladového systému“, ktorý umožňuje simulovať modelové situácie v skladoch vrátane stráženia skladových zásob. Zároveň víťazi okrem doteraz získanej finančnej a know-how podpory získali viacdňovú exkurziu v sídle koncernu Volkswagen v nemeckom Wolfsburgu.
      
Komisia hodnotila celkovo 53 technických projektov stredných škôl a univerzít. Nadácia Volkswagen Slovakia podporuje technické projekty študentov a pedagógov stredných odborných a priemyselných škôl i vysokých škôl prostredníctvom grantových programov Stredné školy a technika a súťažou Yrobot Cup.
 
Rozvoj technickej výučby na stredných odborných a priemyselných školách podporila sumou viac ako 53.000 eur a na vysokých viac ako 117.000 eur. Prostredníctvom jej grantových programov sa zrealizovalo 33 stredoškolských a 20 vysokoškolských technických projektov.
 

Prečítajte si aj

Back to top button