Motorizmus

Automobilka Jaguar by mala postaviť nový závod v Česku alebo Poľsku

Česká republika je spolu s Poľskom údajne najvážnejším kandidátom na stavbu nového závodu britskej automobilky Jaguar Land Rover.

Píšu o tom poľské médiá, podľa ktorých by v závode malo nájsť prácu okolo 6000 ľudí. Špekulácie o umiestnení závodu sa však množia aj na Slovensku a v hre je údajne ešte Mexiko. Informoval o tom server e15.cz. Jaguar Land Rover, ktorý patrí indickej skupine Tata Motors, hľadá podľa poľských médií pozemok o veľkosti 300 až 500 hektárov. Vo vybranej krajine mieni na ňom postaviť nový závod na výrobu automobilov aj súčiastok a spolu s ním ešte školiace stredisko.
      
Okrem poľských médií sa o možnom príchode automobilky špekuluje aj na Slovensku s tým, že Jaguar zvažuje stavbu závodu v priemyselnom parku pri Nitre, pričom zamestnanie by mohlo nájsť až 8000 ľudí. Podľa poľského denníka Puls Biznesu, na ktorý sa odvolal server iDNES.cz, sa však do užšieho výberu záujemcov o investíciu automobilky dostali Poliaci a Česi. Slovensko bolo v hre v predchádzajúcom kole, a to ešte s Maďarskom, tvrdí Puls Biznesu.
      
Agentúra CzechInvest aj samotný výrobca luxusných vozidiel o prípadnej investícii v ČR odmietli uviesť čokoľvek bližšie. „O prebiehajúcich rokovaniach s potenciálnymi investormi nemôžeme zverejňovať žiadne podrobnosti, teda ani potvrdiť, či vyvrátiť rokovania so zmienenou spoločnosťou,“ povedala hovorkyňa CzechInvestu Petra Menclová.
      
Lisa Palmerová z Jaguaru označila všetky posledné články o zámeroch firmy za špekulácie. Podľa nej Jaguar Land Rover posudzuje príležitosti na viacerých trhoch, kde by mohol expandovať. „Diskusie o všetkých potenciálnych výrobných plánoch sú dôverné, žiadne rozhodnutie o budúcich lokalitách na umiestnenie výroby sme zatiaľ neprijali,“ povedala pre E15.cz Palmerová.
 

Prečítajte si aj

Back to top button