Motorizmus

Automobilka Fiat Chrysler zaplatí rekordnú pokutu 105 miliónov USD

Americké úrady mienia už v najbližších dňoch uložiť automobilke Fiat Chrysler Automobiles (FCA) rekordnú pokutu 105 miliónov USD (95,99 milióna eur) za porušenie zákonov v sérii zvolávacích akcií.

Sankcia prekonáva doterajší rekord 70 miliónov USD, ktoré musela zaplatiť Honda za nedostatky pri zvolávaní vozidiel pre problémy s airbagmi japonského dodávateľa Takata. Zďaleka nejde o jediný postih voči koncernu. Národný úrad pre bezpečnosť premávky na diaľniciach (NHTSA) bude od FCA vyžadovať odkúpenie viacerých zvolaných vozidiel, aby ich definitívne stiahol z ciest.
 
FCA zároveň ohlásil súhlas s nezávislými previerkami doterajších zvolávacích akcií a majiteľom 1,56 milióna starších vozidiel značky Jeep, kde sa palivová nádrž nachádza za zadnou nápravou, zaplatí určitú sumu, aby ich dostal do servisov. Nádrže sa totiž pri náraze iného vozidla do zadnej časti môžu poškodiť, preto servisy namontujú ťažné zariadenie, ktoré nádrž ochráni.
      
NHTSA uložil pokutu len niekoľko týždňov po verejnom pojednávaní, ktoré sa zameralo na 23 zvolávacích akcií FCA. Niektoré z nich sa datujú až do roku 2013 a týkali sa celkovo 11 miliónov osobných a ľahkých nákladných vozidiel. Úrad na pojednávaní 2. júla podrobne vymenoval chyby koncernu: zákazníkov o zvolávacej akcii neinformoval, meškal s distribúciou náhradných dielov a v niektorých prípadoch chyby neopravil.
 

Prečítajte si aj

Back to top button