Motorizmus

Vybudovanie nového závodu Jaguaru na Slovensku podporí aj český priemysel

Automobilka Jaguar Land Rover sa rozhodla o svojej novej investícii rokovať už len so Slovenskom.

Továreň pre svoje nové modely chystá v blízkosti Nitry. Pre Česko, ktoré sa o výstavbu továrne tiež uchádzalo, je však aj to dobrou správou. V blízkosti českých hraníc totiž vznikne nová výrobná kapacita, ktorá bude potrebovať dodávateľa. Informoval o tom český internetový portál ihned.cz.
      
„Nový závod Jaguaru určite môže mať pozitívny vplyv na rozvoj výrobcov komponentov v Česku,“ uviedol prezident českého Združenia automobilového priemyslu Martin Jahn. Podobný názor má aj viceprezident združenia Pavol Juříček. „Je to dobrá správa, je vždy dobré mať odberateľa blízko, aj keď vo finále už bolo len Poľsko a Slovensko, a to je z hľadiska dopravy jedno,“ hovorí. On sám so svojou firmou Brano Group dodáva diely Jaguaru do Veľkej Británie.
      
Poloha Česka je v automobilovom priemysle čoraz strategickejšia. V okolí sa nachádza čoraz väčšia časť európskej výroby áut, vedľa troch českých automobiliek ide o závody v Poľsku, na Slovensku, v Maďarsku a, samozrejme, v Nemecku.
      
Pre investorov je to ďalší dôvod na rozšírenie výroby práve v Česku. Jaguar v Nitre bude už 22. automobilkou v okruhu 500 kilometrov od stredu Česka. Je tak výrobou áut obklopenejšie než napríklad Poľsko, Slovensko alebo Maďarsko, teda ďalšie krajiny so silným automobilovým priemyslom, ktoré sa budú usilovať o to, aby sa komponenty pre nový závod Jaguaru vyrábali v čo najväčšej miere práve u nich.
 

Prečítajte si aj

Back to top button