Motorizmus

Z Tatry sa stáva nedostatkový tovar, tvrdí šéf predstavenstva automobilky

Česká automobilka Tatra sa po rokoch prežívania odrazila od dna a nadychuje sa k veľkému rastu.

Firma má takmer všetko: výroba beží a nechýbajú jej peniaze ani nové zákazky. Jediné, čoho má nedostatok, sú kvalifikovaní pracovníci. Uviedol Petr Rusek, predseda predstavenstva spoločnosti Tatra Trucks v rozhovore, ktorý dnes na svojej internetovej stránke zverejnil český denník Mladá fronta Dnes.
      
Rusek je presvedčený, že slávna automobilka je zachránená a bude ďalej rásť. Tatra totiž vie, čo bude robiť zhruba do júna budúceho roka. Automobilka, ktorá bola len pred dvoma rokmi na mizine, dnes zarába a je na tom dobre. Problémy má iba so zamestnancami, tých by potrebovala viac.
      
Čo sa týka zákaziek, vedenie automobilky je spokojné. Z Tatroviek sa stáva nedostatkový tovar. Firma si necháva určitú rezervu, ale inak beží výroba naplno. “Keď sme Tatru kúpili, bola firma v zlom stave a museli sme skresať náklady. To sa robí tak, že sa prispôsobujú schopnosti firmy množstvu objednávok. A keď je potom objednávok viac, môžete začať zháňať nové stroje a výrobu zvyšovať. A my dnes máme problém nie so strojmi, tie si môžeme nakúpiť vždy, ale s kvalitnými zaškolenými ľuďmi. Z tých je nedostatkový tovar,“ vyhlásil Rusek.
      
Najnovšie hľadá Tatra kvalifikovaných pracovníkov aj v zahraničí. Okrem toho členovia manažmentu obchádzajú firmy v republike a zisťujú, či by pre Tatru nemohli vyrábať niektoré komponenty, napríklad ozubené kolesá. A aj v tomto prípade sa musí automobilka obzerať po subdodávateľoch aj v zahraničí.
      
Export Tatry sa tiež zvyšuje. Firma sa dostáva do ďalšej fázy v Saudskej Arábii, kam najskôr dodávala automobily, potom komplety na zostavenie. Teraz Tatra Trucks v arabskej krajine stavia továreň, kde si Saudovia budú už budúci rok môcť autá montovať sami.
 

Prečítajte si aj

Back to top button