Motorizmus

Emisný problém Volkswagenu v SR sa týka 20 664 vozidiel troch značiek

Podvádzanie v emisných testoch naftových motorov koncernu Volkswagen sa týka 20 664 automobilov značiek Volkswagen, Audi a SEAT na Slovensku.

Informovala o tom dnes spoločnosť Porsche Slovakia, ktorá je importérom vozidiel týchto značiek pre slovenský trh. Problém sa vzťahuje aj na niektoré autá značky Škoda, ich počet však zatiaľ nebol vyčíslený.
 
Z interného vyhodnotenia spoločnosti vyplynulo, že z celkovo 11 miliónov vozidiel koncernu je na Slovensku dotknutých 20 664 vozidiel spomínaných značiek okrem áut Škoda, pri ktorých bude nevyhnutné realizovať servisné opatrenia. Tieto vozidlá určitých modelových rokov a modelov sú vybavené naftovým motorom typu EA 189 EU5. Ide o 14 809 vozidiel značky Volkswagen, 3278 automobilov Audi a 2577 áut patriacich pod SEAT.
 
Identifikované boli tak vozidlá predané v sieti autorizovaných predajcov značiek Volkswagen, Audi a SEAT. Importér bude ďalej postupovať v zmysle akčného plánu koncernu Volkswagen AG na zlepšenie emisných vlastností automobilov s naftovým motorom,“ uviedol PR manažér spoločnosti Marek Chovanec.
 
Dotknutí zákazníci budú podľa neho v prvom kroku informovaní, že emisné vlastnosti ich vozidiel budú v krátkom čase upravené. Chovanec ubezpečil, že všetky vozidlá sú technicky bezpečné a spôsobilé na jazdu.
 
Akčný plán predpokladá, že Volkswagen a ďalšie dotknuté značky koncernu v októbri predstavia príslušným orgánom technické riešenia a konštrukčné opatrenia. Spoločnosť o tom bude majiteľov vozidiel v najbližších týždňoch a mesiacoch informovať. Firma zároveň zdôraznila, že aktuálne nové automobily koncernu s motormi EU6 nie sú postihnuté.

Prečítajte si aj

Back to top button