Motorizmus

ŠKODA AUTO vyrobila v závode v Mladej Boleslavi už 12 miliónov automobilov

Spoločnosť ŠKODA AUTO zaznamenala významné jubileum, keď v hlavnom výrobnom závode v Mladej Boleslavi vyrobila od roku 1905 už dvanásť miliónov automobilov.

V Mladej Boleslavi aktuálne schádza z linky šesť modelov značky ŠKODA: Octavia, Octavia Combi, Fabia, Fabia Combi, Rapid a Rapid Spaceback. V uplynulých rokoch bol závod v rámci modelovej ofenzívy značky ŠKODA výrazne rozšírený a modernizovaný. V súčasnej dobe sa tu navyše stavia aj nová lisovňa, ktorá bude do začiatku roka 2017 predstavovať investíciu ďalších 86 miliónov eur.
 
„V mladoboleslavskom závode bije srdce značky ŠKODA,“ hovorí Michael Oeljeklaus, člen predstavenstva spoločnosti ŠKODA AUTO pre oblasť výroby a logistiky. „To, čo tu pred 120 rokmi začali páni Laurin a Klement výrobou bicyklov, je dnes jedným z najmodernejších, najvýkonnejších a najuznávanejších výrobných závodov v celom automobilovom priemysle. Dvanásť miliónov vyrobených automobilov je dôkazom sily a významu závodu a vysokej odbornosti našich zamestnancov. Výrobný závod v Mladej Boleslavi budeme naďalej rozvíjať aj v najbližších rokoch,“ dodáva Michael Oeljeklaus.
Mladá Boleslav je hlavným pilierom celosvetovej výrobnej siete automobilky ŠKODA AUTO. Viac ako 50 percent všetkých doteraz na celom svete vyrobených vozidiel značky ŠKODA zišlo z výrobnej linky práve tu. Najmä vstup koncernu Volkswagen v roku 1991 vniesol do rozvoja závodu novú dynamiku. Odvtedy doby bolo v závode vyrobených 7,8 milióna automobilov – z toho približne 3,3 milióna automobilov radu Fabia, zhruba 2,8 milióna automobilov radu Octavia a viac ako 309 000 automobilov radu Rapid.
Významnú úlohu hrá mladoboleslavský závod v aktuálnej modelovej ofenzíve značky ŠKODA. Pre výrobu nových modelov Octavia/Octavia Combi, Rapid/Rapid Spaceback a Fabia/Fabia Combi, uvádzaných na trh od roku 2012, bol realizovaný jeden z najväčších projektov na modernizáciu a rozšírenie výrobných kapacít v celej histórii závodu. Kapacita montážnej linky I vzrástla z 800 na 1 200 automobilov denne. Bola vybudovaná úplne nová zvarovňa a plne automatizovaná lakovňa. V roku 2013 bola do prevádzky uvedená nová, mimoriadne ekologická lisovacia linka. Do začiatku roku 2017 bude vybudovaná ďalšia nová lisovacia linka.
 
Výrobný závod v Mladej Boleslavi na triede Václava Klementa je najväčším a najznámejším závodom spoločnosti ŠKODA AUTO. Tu leží počiatok 120-ročnej histórie českej automobilky. V bezprostrednej blízkosti dnešných výrobných hál začali obaja zakladatelia automobilky, páni Laurin a Klement, v roku 1895 najprv výrobu bicyklov, potom motocyklov a nakoniec od roku 1905 aj výrobu automobilov.
 
Dnes sa v Mladej Boleslavi okrem automobilov vyrábajú aj benzínové motory a prevodovky. V tunajšej výrobe pracuje približne 15 000 kmeňových zamestnancov. Okrem hlavného výrobného závodu prevádzkuje spoločnosť ŠKODA AUTO v Českej republike ďalšie dva výrobné závody, a to v Kvasinách a vo Vrchlabí. V Kvasinách sa vyrábajú modely Superb, Superb Combi a Yeti. Vo Vrchlabí vznikajú dvojspojkové prevodovky DQ 200 pre automobily značky ŠKODA a ďalšie značky koncernu Volkswagen. Mimo územia Českej republiky sa automobily značky ŠKODA vyrábajú okrem iného aj v Číne, Rusku a Indii.

Prečítajte si aj

Back to top button