Motorizmus

Toyota zastaví na budúci týždeň výrobu v Japonsku pre nedostatok ocele

Japonská automobilka Toyota, najväčší výrobca áut na svete, včera oznámila, že na budúci týždeň zastaví výrobu v domácich továrňach na šesť dní pre nedostatok niektorých komponentov.

Dôvodom je explózia v oceliarni Aichi Steel začiatkom januára, ktorá výrazne ochromila výrobu oceľových dielov. Toyota pritom až 40 % všetkých vozidiel vyrába v Japonsku.
 
„V súčasnosti máme dostatočné skladové zásoby, ktoré umožnia našim továrňam pracovať až do 6. februára,“ povedal uplynulý víkend hovorca Toyoty.
 
Aichi Steel uviedol, že pre výbuch, ku ktorému došlo 8. januára 2016, obmedzil výrobu špeciálnych oceľových dielov. Úplné obnovenie produkcie očakáva v marci.
 
Toyota síce nešpecifikovala, ktoré typy špeciálnych dielov jej dodáva Aichi Steel, ale oznámila, že od 8. do 13. februára zastaví produkciu v Japonsku. Zahraničných tovární sa to nedotkne.
 
Toyota, ktorá zastrešuje aj značky Lexus, Daihatsu a nákladné vozidlá Hino Motors, vyrobila vlani v Japonsku 4 milióny vozidiel, z čoho zhruba 46 % vyviezla do zahraničia. Súčasná situácia môže ovplyvniť jej tohtoročný cieľ zvýšiť domácu produkciu vozidiel na 4,13 milióna áut. Môže sa to dotknúť aj nového hybridu Prius, ktorý Toyota tento mesiac predstavila v USA a vyrába sa výlučne v Japonsku. Automobilka plánuje v tomto roku vyrobiť na celom svete 10,2 milióna áut a prekonať tak vlaňajšiu produkciu na úrovni 10,15 milióna.

Prečítajte si aj

Back to top button