Motorizmus

BMW reorganizuje divíziu elektromobilov na výskum autonómnej jazdy

Nemecký koncern BMW zmenil divíziu elektromobilov na výskumné centrum pre autonómnu jazdu.

Vzhľadom na to, že nový model Tesla 3 príde na trh v roku 2017 a konkurencia chce nové elektromobily uviesť na trh v roku 2019, BMW zrejme odložil elektrickú mobilitu na vedľajšiu koľaj. Jeho ďalší model má totiž prísť na trh až po roku 2021. Informovala o tom agentúra Reuters.
 
Spoločnosť zmenila stratégiu, keďže jej model BMW i3 nezaujal verejnosť. Vlani sa predalo len 25 000 exemplárov, kým Tesla na svoj model 3 získala už vyše 370 000 záväzných objednávok. BMW namiesto toho, aby sa snažilo dobehnúť Teslu, Porsche alebo Audi, zameria sa na vývoj elektromobilu s technológiou autonómnej jazdy. BMW už najalo aj odborníkov na umelú inteligenciu a schopnosť strojov učiť sa.
 
Reorganizáciu si zrejme vynútil odchod viacerých manažérov elektrickej divízie. Čínska spoločnosť, ktorej názov Reuters neuviedol, odlákala šéfa divízie elektrického pohonu Dirka Abendrotha, produktového viceprezidenta Henrika Wendersa a šéfa programu i8 Carstena Breitfielda.
 
Podľa analytikov sa vozidlá s vysokou mierou autonómie nezačnú predávať pred rokom 2020, následne by však ich predaj mohol do roka 2025 dosiahnuť až 9 miliónov exemplárov. Čína ako najväčší automobilový trh sveta by mohla byť prvou krajinou, kde sa autonómne vozidlá začnú objavovať vo veľkom.
 
BMW uvažuje aj o rozšírení oblasti rezervácií parkovacích miest a nabíjacích staníc, ktorá je vo všetkých krajinách ešte veľmi rozdrobená. Automobilka medzičasom investovala do digitálnych parkovacích služieb ParkNow a Parkmobile.

Prečítajte si aj

Back to top button