Motorizmus

Rakúsky Magna Steyr vyrobil jubilejný kus Mercedesu triedy G

Rakúska fabrika Magna Steyr v Grazi v piatok (21. júla) vyrobila jubilejný kus Mercedesu triedy G.

Modrý G 500 s čiernymi koženými sedadlami a bielymi stehmi niesol poradové číslo 300.000, jeho optické detaily určili fanúšikovania na sociálnej sieti Facebook.
 
Trieda G sa v Grazi vyrába od 1. februára 1979. Na začiatku boli partnermi spoločnosti Daimler-Benz AG a Steyr-Daimler-Puch, dnes sú to Mercedes-Benz a Magna Steyr. „Géčko“ sa až do konca roka 1999 v Rakúsku a vo Švajčiarsku predávalo ako značka Puch. Niektorí zamestnanci v Grazi sú vo výrobe triedy G už od samého začiatku. V továrni sa tieto SUV vyrábajú na jedinej montážnej linke.
 
„Trieda G je ultimatívne terénne auto a medzi ostatnými terénnymi modelmi sa považuje za ikonu,“ povedal Gunnar Güthenke, vedúci oddelenia terénnych vozidiel. Zároveň hovoril o neustálej evolúcii, vďaka ktorej je tento model aj v súčasnosti žiadaný. Z čisto dizajnového hľadiska sa súčasná trieda G len veľmi málo odlišuje od prvého modelu Puch G, technológie sa však v priebehu rokov neustále modernizovali. 
 
Predaj triedy G od roka 2009 neustále rastie a vlani dosiahol rekordných 20.000 predaných kusov za jeden rok, hoci sa pred niekoľkými rokmi hovorilo aj o možnosti úplného zastavenia produkcie tohto modelu. V roku 2011 sa v Grazi vyrobilo len 7228 kusov v rôznych verziách a v roku 2012 ich bolo 8500. V tom čase však bolo cieľom vyrobiť 10.000 áut ročne, v súčasnosti je cieľom dvojnásobok. Najväčšími zákazníkmi sú už celé desaťročia firmy a inštitúcie z vojenskej oblasti.

Prečítajte si aj

Back to top button