Cestná doprava

Arriva pripraví do konca mesiaca nový grafikon MHD v Nitre

Dopravný podnik Arriva Nitra, a.s., spracuje do konca tohto mesiaca nový grafikon mestskej autobusovej dopravy v Nitre.

Spracovanie nového grafikonu odporučili mestskí poslanci. Dôvodom pripravovaných zmien v mestskej hromadnej doprave sú časté výpadky spojov súvisiace s nedostatkom vodičov. Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Juraja Kuseho chýba v súčasnosti 27 vodičov, dôvodom majú byť nízke mzdy.
 
S nedostatkom vodičov zápasí nitrianska Arriva od jari tohto roka. Nových vodičov sa nepodarilo nájsť medzi nezamestnanými, ani medzi Slovákmi z partnerského srbského Báčskeho Petrovca či Rómami, ktorým chcel dopravca poskytnúť všetky potrebné kurzy. Podľa Kuseho problém s nedostatkom vodičov majú takmer všetky mestá na Slovensku, Nitra nie je výnimkou. „Robíme krátkodobé i dlhodobé opatrenia, organizujeme náborové kampane, obrátili sme sa so žiadosťou o pomoc na kolegov z ostatných regiónov. Ponúkame pomoc s financovaním získania vodičského preukazu na autobus či prácu na skrátený pracovný úväzok. Privítali by sme legislatívne zmeny, ktoré by umožnili získať vodičské oprávnenie na autobus už v 21 rokoch a nie v 24, ako je to v súčasnosti,“ povedal Kusy.
 
Podľa primátora Nitry Jozefa Dvonča je v Nitre časť spojov, ktoré nie sú naplno využité a autobusy nie sú vyťažené. Zrušením týchto spojov by sa uvoľnili financie na navýšenie základných platov vodičov mestskej hromadnej dopravy, domnieva sa primátor.

Prečítajte si aj

Back to top button