Cestná doprava

Slovensko v boji o šampióna v spotrebe

Populárna súťaž Renault Trucks Optifuel Challenge vyvrcholila v týchto dňoch v španielskom Tolede.

Z celkového počtu 3 000 vodičov sa do svetového finále dostalo 29 národných šampiónov, ktorý zabojovali o titul šampióna úspornej jazdy. Slovensko zastupoval Peter Veselovský starší, majiteľ spoločnosti LPP Group.

Už náš utorkový príchod naznačil, že počasie nebude úplne ideálne. Zo zamračeného utorka sme sa zobudili do upršanej stredy, čo jazde na spotrebu veľmi nepraje, ale čo sa dá robiť. Okrem Petra Veselovského st. pricestoval do Španielska aj jeho „realizačný tím“ a fanklub zároveň  – PR manažérka Miriama Regec, školiteľ Renault Trucks Juraj Balogh, obchodný manažér značky Stanislav Lomnický a predajca Adrián Bece. Tím ľudí z Renaul Trucks sme dolnili my, dvaja novinári.

Pripravený
Nášho zástupcu počasie nerozladilo. V Španieslku žil 12 rokov, takźe krajina pre neho nebola neznámou. Znalosť domácej gastronómie potvrdil aj počas prvej večere, keď nám od servírky vypýtal vynikajúcu domácu pastu z cesnaku a olivového oleja. Ale prišli sme sem súťažiť, nie jesť.
 
Peter je „kluďas“, no s blížiacim sa začiatkom bolo aj na ňom badať, že to všetko berie seriózne a je sústredený.  V stredu ráno svetové finále oficiálne odštartovalo prezentáciou pravidiel a podmienok, po ňom prišilo na rad slávnostné odpočítavanie a štart. Prvou časťou bol písomný test – 20 otázok a časový limit 20 minút.
 
Po nich nasledovali samotné jazdy. Peter Veselovský st. mal podľa žrebu svoju jazdu začať o 14:00. Počasie sa v deň súťaže umúdrilo iba čiastočne. Chvíľu dážď, chvíľu slnko alebo zamračené. No len čo Peťo vyrazil na svoju jazdu, spustil sa lejak ako z krhly. Odhodlanie mu to však nevzalo. Jeho sústredený výkon ho zaradil medzi okruh favoritov, no výsledky budú známe až večer, takže všetko je zatiaľ iba tip.
 
Spokojný s Petrovou jazdou sme neboli iba my, veľmi pozitívne ju ohodnotil aj francúzsky inštruktor, ktorý ju ako rozhodca absolvoval s ním. Napokon to na najlepšiu trojku nestačilo, ale aj 9. miesto je dobrý výsledok. Peter Veselovský st. sa tak stal zatiaľ najlepšie umiestneným vodičom v doterajśej histórii súťaže Optifuel Challenge.
 

 

Prečítajte si aj

Back to top button