Cestná doprava

Električky by mohli po Špitálskej začať jazdiť od stredy 20. decembra

Električky by po zrekonštruovanej trati na Špitálskej ulici v Bratislave mohli začať jazdiť v stredu 20. decembra.

Predpokladaný termín vydania kolaudačného rozhodnutia je totiž o deň skôr v utorok 19. decembra. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman.
 
Na električkovej trati na Špitálskej ulici sa v utorok uskutočnilo ústne pojednávanie spojené s miestnym zisťovaním, ktoré je súčasťou kolaudačného konania. Zástupcovia Dopravného podniku Bratislava (DBP), BSK i ostatných dotknutých orgánov si prechádzali stavbu a zisťovali, či bola realizovaná podľa projektovej dokumentácie, neohrozuje bezpečnosť premávky a cestujúcich a či boli odovzdané všetky doklady potrebné ku kolaudácii. 
 
„Po získaní potrebných dokladov vydá BSK ako špeciálny stavebný úrad pre mestské dráhy kolaudačné rozhodnutie  na trvalú prevádzku. Podmienkou je však správoplatnenie stavebného povolenia. V prípade, že sa voči nemu do piatku (15.12.) nikto neodvolá, nadobudne právoplatnosť v utorok 19. decembra,“ priblížila Forman. 
 
Električky budú môcť jazdiť po Špitálskej ulici až po nadobudnutí právoplatnosti kolaudačného rozhodnutia. V ideálnom prípade od stredy 20. decembra. Na trati už 24. novembra  prebehla technicko-bezpečnostná skúška prejazdu električiek, ktorá dopadla dobre.
 
Rekonštrukcia električkovej trate na Špitálskej za viac ako 2,5 milióna eur sa začala v auguste a podľa odhadov mala trvať tri mesiace. Stavebné práce však museli v septembri zastaviť po tom, čo podľa Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR nebola rekonštrukcia povolená v súlade so zákonom a v procese nastali vážne pochybenia. Podľa BSK bola dôvodom zastavenia prác plánovaná zastávka viedenského typu a obavy obyvateľov bytového domu na Špitálskej ulici, že vybudovanie zastávky im znemožní, resp. výrazne sťaží možnosť vychádzať autami z dvora na ulicu. DPB po vznesení námietok správnych orgánov v stavebnom konaní voči zastávke viedenského typu, plánovanej na Špitálskej 31-35, pripravil projekt na ponechanie zastávky Mariánska (smer Kamenné námestie) na pôvodnom mieste. Jej realizácia a následná prevádzka je závislá od stavebno-povoľovacieho konania. 
 
Opätovne sa na Špitálskej ulici pokračovalo v rekonštrukcii od 26. septembra, v rámci tzv. zabezpečovacích prác, ktoré možno vykonávať v osobitnom režime, ak je to nevyhnutné v dôsledku živelnej pohromy, havárie alebo inej mimoriadnej udalosti. DPB totiž upozorňoval, že z dôvodu vynúteného zastavenia stavebných prác hrozí havarijný stav, ktorý môže vyústiť až do prerušenia premávky električiek v celej Bratislave.

Prečítajte si aj

Back to top button