Cestná doprava

Cena „Infraštruktúrna transakcia roka“ pre PPP projekt R1

Časopis Project Finance International a agentúra Thomson Reuters ocenili historicky prvý slovenský PPP projekt ako najlepší v roku 2009.

 Historicky prvý slovenský PPP projekt, ktorým je výstavba rýchlostnej komunikácie R1 (druhý balík PPP), získal prestížne ocenenie Project Finance International Award v kategórii „Infraštruktúrna transakcia roka“. V Európe ide o najprestížnejšie ocenenie v oblasti financovania priemyselných projektov, ktoré každoročne udeľuje časopis Project Finance International v spolupráci s agentúrou Thomson Reuters.

„Keď sme v auguste 2009 dosiahli finančné uzatvorenie zmluvy k R1, povedal som, že sa môžeme smelo porovnať s krajinami ktoré majú s PPP projektmi oveľa viac skúseností, ako Slovensko. Mal som vtedy na jazyku, že túto zmluvu považujem za najlepšiu, ale nechcel som to zakríknuť. O to viac ma teší, že k rovnakému záveru dospel prestížny odborný časopis a medzinárodne uznávaná tlačová agentúra“, povedal minister dopravy pôšt a telekomunikácií SR Ľubomír Vážny a dodal, že ocenenie si váži o to viac, že R1 je historicky prvým slovenským PPP projektom.

„Zdá sa teda, že históriu PPP sme na Slovensku začali písať tým správnym perom. Je to dobrá správa pre Slovensko a impulz pre úspešné dotiahnutie aj zvyšných dvoch balíkov PPP“, dodal Ľubomír Vážny.

Ocenenie si 20. januára 2010 prevzali v Londýne na slávnostnom galavečere predstavitelia spoločnosti Granvia, a.s., ktorá druhý balík PPP na Slovensku realizuje. V piatok 22. januára 2010 sa uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie tejto významnej udalosti v hoteli Carlton za prítomnosti ministra dopravy, pôšt a telekomunikácií SR Ľubomíra Vážneho, zástupcov Granvie a Vinci Concessions.

„Toto ocenenie je pre nás veľkou cťou aj výzvou zároveň a dovolím si povedať, že tiež veľké uznanie a úspech pre Slovensko. Našli sme tu síce tvrdých, ale korektných a odborne veľmi dobre pripravených partnerov na vládnej úrovni“, povedal riaditeľ spoločnosti Granvia, a.s., Eric Delobel.

Magazín PFI a agentúra Thomson Reuters posudzovali PPP projekty z viacerých európskych krajín. Komisia zohľadňovala najmä latku kvality, ktorú jednotlivé projekty nasadili ako štandard pre ďalšie projekty a transakcie v oblasti budovania európskej infraštruktúry. Posudzovali sa najmä faktory veľkosti a významu pre lokálnu ekonomiku, a aj to, ako bol projekt prijatý v medzinárodnej finančnej komunite. Pri tomto hodnotení dopadol najlepšie práve projekt R1.

Informácia o Project Finance International a PFI Awards
Magazín Project Finance International (PFI) je lídrom na svetovom trhu odborných finančných časopisov už 15 rokov. Komplexne pokrýva informácie zo sveta financií, priemyslu a dopravy. Venuje sa hĺbkovým analýzam významných projektov, vrátane PPP, zmlúv a vývojových trendov. Počas 15 ročnej tradície sa hodnotiaca databáza PFI rozrástla na vyše 17 tisíc projektov z Európy, Ameriky, Austrálie a Ázie. PFI vo svojich analýzach sleduje celý vývoj projektu – od začiatku až po finalizáciu, pričom si všíma aj zmeny, ktoré projekt priniesol.
Project Finance International je dvojtýždenník, ktorého čitateľskú základňu tvoria najmä finančné inštitúcie, právnické spoločnosti, vládne organizácie, európske inštitúcie a priemyselné firmy. Až 65% odberateľov považuje PFI za primárny zdroj informácií o aktuálnych celosvetových možnostiach financovania veľkých projektov.



Prečítajte si aj

Back to top button