Cestná doprava

Koncern MAN dosiahol v krízovom roku prevádzkový zisk 505 miliónov eur

Nemecký výrobca nákladných automobilov a autobusov koncern MAN dosiahol vlani prevádzkový zisk 505 miliónov eur. Na tlačovej konferencii v bavorskom hlavnom meste to dnes povedal predseda správnej rady podniku Georg Pachta-Reyofen. Manažér uviedol, že vzhľadom na mimoriadne efekty sa skončilo hospodárenie koncernu so stratou 258 miliónov eur.

Predvlaňajšok uzavrel MAN s prebytkom 1,2 miliardy eur. Vlaňajšie hospodárenie ovplyvnili straty akciového podielu MAN-u vo švédskej Scanii (382 miliónov eur) a 158 miliónov eur zaplatil za skončenie vyšetrovania podozrenia z podplácania, ktorým sa zaoberala prokuratúra.

V dôsledku silného poklesu záujmu o segment, ktorému sa MAN venuje, došlo medziročne k poklesu výnosov o 20 % na 12 miliárd eur.
V tomto roku by sa v odvetví mala situácia zlepšiť, ale vedenie MAN-u očakáva, že napriek tomu sa bude v prvom polroku pracovať v montážnych dielňach 50 dní na skrátený úväzok. Rast neproduktívnych výdavkov sa bude musieť kompenzovať zvyšovaním hospodárnosti v iných oblastiach prevádzky a podnikania.
Koncern očakáva rast zisku vo svojej latinskoamerickej dcéry. MAN Latin America v Brazílii zavedie od marca aj tretiu zmenu. Vďaka nej sa výroba nákladných automobilov v tomto roku zvýši z 50.000 na 72.000.

Súčasná situácia vedie koncern k tomu, aby dopracoval stratégiu výroby najmä úžitkových vozidiel. Ich výrobu bude programovo orientovať na veľké rozvojové krajiny, skupinu BRIC (Brazília, Rusko, India, Čína).
Informovali o tom agentúry AP, Reuters a MAN na svojej internetovej stránke.


Prečítajte si aj

Back to top button