Cestná doprava

Diaľnicu D1 spustia v pondelok ráno, verejnosť si ju pozrie už v sobotu

Nedeľnému (30.5.) slávnostnému otvoreniu úseku diaľnice D1 Sverepec – Vrtižer ponad Považskú Bystricu bude predchádzať v sobotu (29. 5.) celodenný sprievodný program pre širokú verejnosť.

Informovala o tom Jana Pekárková z útvaru hovorcu Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR, celý úsek vrátane mestskej estakády sprístupnia nemotorizovanej verejnosti už v sobotu od 9.00 do 18.00 h.

„Od 9.00 do 11.00 h bude prebiehať na estakáde taktické cvičenie záchranných zložiek aj za použitia vrtuľníka, od 11.00 do 16.00 h diaľnicu otvoria pre korčuliarov a súčasťou budú súťaže pre deti,“ uviedla Pekárková s tým, že na odpočívadle pred estakádou bude znieť od poludnia hudobná produkcia, uskutočnia sa akcie zamerané na bezpečnosť cestnej premávky a miestni filatelisti odprezentujú príležitostnú známku a obálku prvého dňa pri príležitosti otvorenia diaľnice.

O 16.00 h odštartuje z odpočívadla propagačná cyklojazda na podporu rozvoja bicyklovej dopravy na Slovensku. „Chceme pripomenúť tento, v štátnej dopravnej politike stále prehliadaný spôsob dopravy a jeho chýbajúce financovanie, hoci popri výstavbe diaľničnej siete potrebuje len zlomok nákladov. Počas celého dňa bude zároveň na odpočívadle informačný stánok o bicyklovej doprave u nás a v zahraničí,“ uviedol predseda občianskeho združenia Bystricykel Jaroslav Semančík.

Doprava na diaľničný úsek bude v sobotu pre verejnosť zabezpečená od 8.30 do 18.30 v 20-minútových intervaloch. Autobusy budú premávať zo železničnej stanice a z parkoviska pred hotelom Manín. Sobotňajší program zakončí koncert skupiny Elán v športovom areáli Mestských športových klubov.
Program bezprostredne súvisiaci so slávnostným otvorením úseku sa začne v nedeľu o 20.45 h za účasti zástupcov Národnej diaľničnej spoločnosti, Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR, Európskej komisie v SR a zhotoviteľa. Pásku slávnostne prestrihnú krátko po pol desiatej večer a po nej premiér Robert Fico rozsvieti ilumináciu estakády nad Považskou Bystricou.
Prvé automobily prejdú po novootvorenom úseku okolo piatej hodiny ráno 31. mája.

Prečítajte si aj

Back to top button