Cestná doprava

Rast DPH ovplyvnil aj výšku mýtnych poplatkov

Mýto je od januára tohto roku ovplyvnené zvýšenou daňou z pridanej hodnoty (DPH) z 19 % na 20 %.

Dopravcom tak bude odčerpaná vplyvom zvýšenej DPH aj vyššia časť hotovosti, ktorá sa im však následne ako platcom DPH vráti. “Mýto podlieha DPH. Platné sadzby mýta uvedené v príslušnom nariadení vlády sú bez DPH,“ vysvetlil pre TASR hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Marcel Jánošík.

Mýtne pri prejazde slovenských ciest platia nákladné autá nad 3,5 tony už viac ako 12 mesiacov, od januára 2010. Podľa predpokladov NDS by sa malo z mýtneho za minulý rok vybrať 153,5 milióna eur. V tomto roku by to už mala byť vyššia suma, a to 176 miliónov eur.

O zavedení 20-% DPH na mýtne poplatky začína podľa denníka E15 uvažovať aj ČR. Novinka by prospela Štátnemu fondu dopravnej infraštruktúry, na ktorého účte poplatky za používanie diaľnic a vybraných ciest prvej triedy končia. Fond totiž nie je platcom dane a podľa predstáv jeho vedenia by si DPH ponechával. Peniaze dopravcom by vracalo ministerstvo financií. Zdanenie mýtnych poplatkov by prinieslo fondu v roku 2012 približne 80,36 milióna eur.
 

Prečítajte si aj

Back to top button