Cestná doprava

DKV už začína predregistráciu k mýtu v Poľsku

Po Českej republike a Slovensku čaká mýtna povinnosť aj dopravcov, využívajúcich cestnú sieť v Poľsku.

Výber mýta v Poľsku začne 1. júla tohto roku. Spoločnosť DKV Euro Service ako poskytovateľ zúčtovania elektronického mýta v Poľsku, vyzýva dopravcov a vodičov vozidiel nad 3,5 tony, ktorí jazdia do Poľska, aby si včas zabezpečili palubnú jednotku viaBOX a zabránili tak nepríjemnostiam, ktoré by ich mohli od začiatku júla čakať na poľských cestách.

Oficiálna registrácia síce začína až 2. mája, predregistrácia je však možná už teraz. „Po skúsenostiach so zavádzaním mýtnych systémov v mnohých štátov Európy, odporúčam vyhnúť sa zbytočným stresom a vykonať (pred)registráciu čo najskôr,“ radí Ondřej Pavlík, výkonný riaditeľ a konateľ slovenskej a českej pobočky DKV Euro Service.

DKV ponúka možnosť predregistrácie na svojej webovej stránke www.dkv.sk. Je určená pre nákladné autá a autobusy s hmotnosťou nad 3,5 tony. Dopravcovia tak majú možnosť zarezervovať si palubné jednotky viaBOX ešte pred začatím oficiálnej registrácie 2. mája. „Agenda, spojená s mýtom, býva dosť náročná,“ hovorí Ondřej Pavlík a dopĺňa: „Preto prostredníctvom svojich stránok ponúkame pomoc všetkým záujemcom vo forme praktických rád a pomôcok pre vyplnenie všetkých formulárov, potrebných pre registráciu k poľskému mýtu.“ DKV ponúka služby v nemčine, angličtine, francúzštine a poľštine. „Online pomoc však plánujeme spustiť aj v ďalších jazykoch,“ dopĺňa Ondřej Pavlík.

Palubnú jednotku viaBOX možno jednoducho pripevniť vo vnútri vozidla. Veľkosťou zodpovedá mobilnému telefónu a bude inštalovaná na čelnom skle. Užívateľ môže mýto platiť vopred a „nabíjať“ svoj účet prostredníctvom karty DKV (prepay). Systém umožňuje tiež následné platenie mýta na základe faktúry (postpay), kedy sa jednotlivé sumy za prejdené úseky sčítajú a celková suma je fakturovaná spätne. Zákazník tak dostane vždy len jedno vyúčtovanie všetkých poplatkov s atraktívnou lehotou splatnosti bez ohľadu na to, v akej krajine platil mýto.

Vďaka online analytickému nástroju eReporting môže zákazník po jednoduchej registrácii doslova „na jedno kliknutie“ získavať detailné reporty a analýzy o transakčných dátach nielen z celej siete viac než 35 tisíc čerpacích staníc DKV po Európe, ale aj o prejazdoch mýtnych brán či prekročení limitov, nastavených dispečerom pre každé vozidlo. „Vďaka eReportingu môžu majitelia a dispečeri nielen kontrolovať nekonečné transakčné dáta (len z mýtnych úsekov sú ich každý mesiac u jedného vozidla stovky) na úrovni každého vozidla, ale hlavne kontrolovať len také údaje, ktoré systém vyhodnotí ako prekročenie nastavených limitov. Môžu to byť viacnásobné denné tankovania, nadmerné tankovania, prekročenie mýtnych limitov, a podobne, „vysvetľuje Ondřej Pavlík.

Prečítajte si aj

Back to top button