Cestná doprava

Kamióny budú môcť aj naďalej jazdiť po cestách II. a III. triedy

Kamióny nad 12 ton budú môcť aj naďalej jazdiť po cestách II. a III. triedy. Obmedzenie ich tranzitu by mali zabezpečiť iba zákazové dopravné značky.

Celoplošný zákaz mala pôvodne zaviesť novela zákona o cestnej premávke, poslanci Národnej rady (NR) SR však dnes túto zmenu pri definitívnom hlasovaní nepodporili. Celkový zákaz tranzitu od začiatku odmietali autodopravcovia, nevylučovali ani vstup do štrajku. „Pre cestných dopravcov by bol takýto zákaz veľmi, veľmi nebezpečný. Znamenal by obrovský nárast nákladov, znamenal by vytlačenie vozidiel z ciest II. a III. triedy pri rozvozoch, prejazdoch na nakládky, vykládky na cesty I. triedy, ktoré už dnes sú veľmi zahltené,“ avizoval ešte 30. júna šéf združenia ČESMAD Pavol Jančovič.
      
ČESMAD presadzoval, aby bol tranzit po takýchto cestách obmedzený iba prostredníctvom zákazových značiek. Takéto riešenie dopravcom sľúbil aj šéf rezortu dopravy Ján Figeľ (KDH), navrhol to aj hospodársky parlamentný výbor. Gestorský výbor – Výbor pre obranu a bezpečnosť NR SR však navrhol takéto zmäkčenie odmietnuť a zachovať celkový zákaz tranzitu. Poslanci nakoniec celoplošný zákaz nepodporili.
 

Prečítajte si aj

Back to top button