Cestná doprava

DPMK a OutClaim sa dohodli na mimosúdnom urovnaní sporu

Spor medzi Dopravným podnikom mesta Košice (DPMK) a spoločnosťou OutClaim o sumu takmer 2,5 milióna eur sa urovnal mimosúdnou cestou.

Na tlačovej konferencii o tom dnes informovali zástupcovia oboch zúčastnených strán. Spor medzi OutClaim a DPMK sa začal už v roku 2007. „Spolupráca medzi oboma stranami začala v roku 2006, keď naša spoločnosť vyhrala tender na deblokáciu pohľadávok DPMK od čiernych pasažierov. V roku 2007 po zmene vedenia v DPMK ten prestal plniť platne uzatvorenú zmluvu,“ vysvetlila projektová manažérka OutClaim Alexandra Mihók – Kvietková.

Škody, ktoré vtedy OutClaim vyčíslil, sa pohybovali vo výške asi 1,5 milióna eur a rozhodcovský súd tento nárok potvrdil. „Výsledkom piatich rokov sporov, spochybňovania nároku a odďaľovania zodpovednosti zo strany DPMK je nárast záväzku mestského podniku voči OutClaimu približne o jeden milión eur,“ dodala projektová manažérka s tým, že táto suma denne narastala o ďalších 600 eur.
      
OutClaim bol pripravený podať ďalšiu žalobu na náhradu škody vo výške približne 1,5 milióna eur. „Po zvážení všetkých skutočností sa rozhodol DPMK dohodnúť sa so žalobcom na mimosúdnom vyrovnaní v snahe ušetriť ďalšie prostriedky. Dohodli sme sa, že OutClaim sa vzdáva všetkých svojich ďalších nárokov oproti okamžitému vyrovnaniu dlhu,“ uviedol generálny riaditeľ DPMK Juraj Hrehorčák.

Dodal zároveň, že predstavenstvo DPMK dostalo pokyn od dozornej rady vyvodiť zo vzniknutej situácie osobnú zodpovednosť a vymáhať od zodpovedných dlžnú sumu od predstavenstva, ktoré nastúpilo do funkcie 12. apríla 2007. „Žiadny z nich už v DPMK nepracuje,“ doplnil Hrehorčák. Podľa dohody sa má dlh urovnať do 30. apríla, 1,8 milióna eur bude uhradených do troch dní.

DPMK má pritom od roku 2009 zablokovaných na účte približne 1,8 milióna eur po začatí exekučného konania. Na všeobecnom súde dopravný podnik namietal najmä platnosť rozhodcovskej doložky v zmluve medzi DPMK a OutClaim, taktiež to, že rozhodcovský súd rozhodol o tom, na čo sa doložka nevzťahovala, a takisto porušenie zásady rovnosti účastníkov konania. Súd všetky tieto dôvody zamietol a určil, že rozsudok Európskeho rozhodcovského súdu je platný a DPMK tak má uhradiť pohľadávku voči spoločnosti OutClaim.
      
„Suma sa bude hradiť z príjmov a z prostriedkov, ktoré už sú zablokované. Určite sa nedotkne cestujúcich a nebude mať za následok zvýšenie cestovného,“ doplnil Hrehorčák.
      
Dohoda je dôsledkom rozhodnutia Okresného súdu Košice II, ktorý rozhodol v stredu 21. decembra 2011 o tom, že nárok spoločnosti OutClaim, s. r. o., voči DPMK je naďalej platný. Súd zamietol návrh DPMK na zrušenie rozhodcovského rozsudku. Išlo už v poradí o ôsme rozhodnutie súdu v tomto spore, pričom všetky rozhodnutia boli v prospech firmy OutClaim.
 

Prečítajte si aj

Back to top button