Cestná doprava

Audit EDA ukázal zbytočnosť dotovaných dopravných projektov Marco Polo

Programy Marco Polo, ktorých cieľom je presun nákladnej dopravy z ciest na železnice či na lodnú dopravu, sú neúčinné a v ich súčasnej koncepcii by mali byť pozastavené, píše sa v novej správe Európskeho dvora audítorov (EDA).

„Tieto programy boli neúčinné, pretože nedosiahli svoje ciele, mali malý vplyv na presun nákladnej dopravy z ciest a neboli k dispozícii žiadne údaje na hodnotenie dosiahnutia cieľov tejto politiky, napríklad prínosy pre životné prostredie,“ uviedol Ville Itälä, člen EDA zodpovedný za túto správu.
      
Od roku 2003 sa v rámci programov Marco Polo I a II financujú projekty dopravných služieb, ktorými sa presúva nákladná doprava z cestnej dopravy na železničnú, vnútrozemskú vodnú a krátku námornú plavbu. Tieto programy sú súčasťou cieľa politiky EÚ v oblasti dopravy vyvinúť alternatívy k riešeniu prepravy nákladu len cestnou dopravou. Cieľom bolo znížiť medzinárodnú cestnú nákladnú dopravu a zlepšiť environmentálne vlastnosti nákladnej dopravy, znížiť cestné dopravné zápchy a zvýšiť bezpečnosť na cestách.
      
Počas auditu sa však zistilo, že nebol predložený dostatočný počet relevantných projektov, pretože situácia na trhu a pravidlá programu odrádzali prevádzkovateľov od využívania tohto systému. Udržateľnosť polovice kontrolovaných projektov bola obmedzená. V skutočnosti až 13 zo 16 kontrolovaných príjemcov potvrdilo, že by začali a prevádzkovali dopravné služby aj bez dotácie. Okrem toho neexistovali spoľahlivé údaje na posúdenie prínosov pre vplyv nákladnej dopravy na životné prostredie, cestné zápchy a bezpečnosť na cestách.
      
Dvor audítorov preto navrhuje pozastaviť financovanie dopravných služieb zo strany EÚ, ktoré majú rovnakú koncepciu ako programy Marco Polo. V budúcnosti by financovanie malo byť podmienené hodnotením dosahu na začiatku, ktoré preukáže či a do akej miery existuje pridaná hodnota pre EÚ. Osobitné správy EDA sa uverejňujú v priebehu roka a prezentujú výsledky vybraných auditov osobitných rozpočtových oblastí EÚ alebo tematických oblastí riadenia.
 

Prečítajte si aj

Back to top button