Cestná doprava

Granvia má pre málo nehôd na R1 na dosah dvojmiliónovú platbu od štátu

Spoločnosť Granvia má na dosah dvojmiliónovú platbu za bezpečnosť za rýchlostnú cestu R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou.

Môže ju dostať od štátu za rok 2013 navyše k ročnej platbe za dostupnosť. Celkovo by sa tak splátka za súkromnú R1 mala pohybovať na úrovni 130 miliónov eur. Podľa koncesnej zmluvy má spoločnosť na túto platbu nárok v prípade, že sa na ceste stane ročne menej ako 65 nehôd s následkom na zdraví. Za deväť mesiacov tohto roka sa pritom na všetkých úsekoch rýchlocesty stalo podľa údajov polície aj samotnej firmy Granvia spolu sedem nehôd s následkom na zdraví.
 
„Pričom sa ľahko zranili štyri osoby a tri ťažko,“ spresnila firma v stanovisku pre TASR. Granvia zároveň uviedla, že platbu za bezpečnosť si uplatní len v prípade, že sa jej podarí udržať určenú hladinu bezpečnosti pre rok 2013 tak, ako to stanovuje koncesná zmluva. Do konca roka však ostávajú len tri mesiace, a preto je veľmi nepravdepodobné, že by nehodovosť tak narástla, aby prekročila stanovený limit. Už v roku 2012 spoločnosť Granvia splnila kritérium bezpečnosti, ale štát jej dvojmiliónovú platbu nakoniec nezaplatil. A to preto, lebo neboli počas celého roka v prevádzke všetky úseky rýchlostnej cesty. V roku 2013 však už vodiči jazdia po kompletnej súkromnej rýchloceste celý rok.
      
Ministerstvo dopravy tvrdí, že je v tejto záležitosti viazané platnou koncesnou zmluvou. „Ak sa v tomto roku nepodarí nájsť dohodu a zmeniť podmienky zmluvy a ak zároveň budú splnené zmluvné podmienky, tak ministerstvo nebude mať inú možnosť, ako túto sumu zaplatiť v prípade jej uplatnenia zo strany koncesionára,“ opísala pre TASR vedúca oddelenia pre vzťahy s verejnosťou na ministerstve dopravy Gabriela Jarošová. Rezort dopravy už dávnejšie avizoval, že sa pokúsi zmeniť podmienky potrebné na získanie platby za bezpečnosť, no doteraz sa tak nestalo.
 
„Rokovania o tejto problematike naďalej pokračujú,“ uviedla Jarošová. Podľa jej slov si treba uvedomiť, že na zmenu podmienok pre platbu za bezpečnosť je nevyhnutný súhlas koncesionára a schválenie dodatku ku koncesnej zmluve zo strany vlády. Na rok 2013 tak štát ešte v rozpočte naplánoval sumu 130 miliónov eur, ktorou by sa mala pokryť splátka za rýchlostnú cestu R1. Hoci sa pôvodne vysúťažila ročná platba za dostupnosť na úrovni približne 125 miliónov eur, navýšením o platbu za bezpečnosť či zohľadnením sumy na vrátenie dane z pridanej hodnoty by nakoniec mala dosiahnuť 130 miliónov eur.
 

Prečítajte si aj

Back to top button