Cestná doprava

Poslancom sa nepáči suma, ktorú mesto Nitra dopláca za autobusovú dopravu

Príliš vysoká sa zdá byť viacerým nitrianskym mestským poslancom suma, ktorú musí radnica vyplatiť dopravcovi za straty v mestskej autobusovej doprave (MAD).

Na svojom novembrovom rokovaní zastupiteľstvo odsúhlasilo stratu za rok 2012 vo výške 1.813.533 eur. Dopravnej firme Arriva Nitra, a. s., mesto z tohtoročného rozpočtu uhradí 813.533 eur a ďalší milión eur formou rovnomerných desiatich splátok v roku 2014. „Je to voči mestu nespravodlivé a niekto nás tu svojím spôsobom zdiera. My nemáme možnosť nahliadnuť do hospodárenia dopravcu, takže mu možno platíme jeho sociálny program,“ myslí si mestský poslanec Ivan Gavalovič.
 
Podľa poslankyne Marty Rácovej mesto nepozná reálne náklady firmy Arriva Nitra, a. s. „Je možné, že ceny pohonných hmôt idú každý rok tak hore, že tá strata je stále vyššia? Vôbec nevieme, čím je každoročná strata spôsobená, či krízou, alebo manažmentom firmy,“ skonštatovala. Poslanec Miloslav Hatala je zasa presvedčený, že mesto by malo vyhlásiť na zabezpečenie MAD v Nitre nový tender, prípadne zvažovať vytvorenie vlastného dopravného podniku. Podľa nitrianskeho viceprimátora Štefana Štefeka by radnica mohla lepšie kontrolovať ekonomiku dopravcu, keby sa jej podarilo získať 40 percent akcií podniku, ktoré dnes vlastní štát.
 
„Možnože toto je cesta. Pokiaľ bude väčšina poslancov za vypísanie novej verejno-obchodnej súťaže, tak určite sa tomu nebudeme brániť. Je to naozaj na ich rozhodnutí,“ povedal. Obchodný manažér spoločnosti Arriva Nitra, a. s., Milan Jankulár mestským poslancom pripomenul, že pod stratu sa podpísala aj modernizácia vozového parku, vysoké náklady na údržbu autobusov spolu s výhodnou výškou cestovného a sociálnymi zľavami pre rôzne skupiny ľudí. „Patríme k najlepším na Slovensku. Čo sa týka bezbariérovosti, klimatizácie či zvukových hlásení,“ zdôraznil.
      
Skutočnosť, že pod stratu dopravcu sa podpisuje aj výhodná výška cestovného a viaceré zľavnené cestovné lístky, pripomenul aj Štefek. Podľa jeho slov však mesto zatiaľ  ceny za cestovanie nitrianskou MAD nechce zvyšovať. „Treba povedať aj to, aká je v meste tá výška cestovného, že sa ju snažíme udržať v určitej cenovej hladine. Aj určité cieľové skupiny majú zľavy, niektorí cestujú za evidenčné cestovné jedno euro na pol roka. Takže jedna možnosť, ako znížiť tú stratu vo verejnom záujme, je upraviť výšku cestovného a preniesť to bremeno z nás na občana. Toto nechceme, a teda sme ešte pripravení dopravu dotovať,“ povedal Štefek.
 
Prednosta mestského úradu Igor Kršiak potvrdil, že mesto momentálne základné cestovné zvyšovať nebude, menšie zmeny sa môžu dotknúť iba niektorých zliav. „Pripravuje sa určitá racionalizácia. Momentálne to dopravca spracováva a má nám to predložiť tak, aby sa to prípadne ešte schválilo na decembrovom zastupiteľstve. To evidenčné cestovné, ktoré je na úrovni jedného eura za rok, asi nie je úplne dobré. Možno bude vo výške 10 eur. U dôchodcov sa to asi nezmení, u študentov je to ešte otvorená otázka,“ dodal Kršiak.
 

Prečítajte si aj

Back to top button