Cestná doprava

Únia autodopravcov vstúpila pre mýto do štrajkovej pohotovosti

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) vstúpila do štrajkovej pohotovosti.

Dôvodom sú podľa Milana Laurinca z UNAS predovšetkým januárové zmeny v mýtnom systéme, ale aj celkové nepriaznivé podmienky pre firmy pôsobiace v oblasti dopravy. Aj keď UNAS tvrdí, že chce najmä rokovať, nevylučuje samotný štrajk.
      
„Dávame výstražný podnet k štrajku,“ vyhlásil dnes pre TASR Laurinec. Únia sa podľa jeho slov chystá predložiť ministerstvu dopravy v najbližších dňoch svoje požiadavky. „Ak ich odignorujú, prejdeme do štrajkovej formy,“ doplnil Laurinec. UNAS žiada prehodnotenie opatrení, ktoré štát spustil od januára tohto roku. Dopravcom sa nepáči najmä to, že sa rozšírili mýtom spoplatnené cesty, zvýšili sa pokuty za mýtne prehrešky a zaviedol sa monitoring ciest II. a III. triedy. To pre dopravcov znamená povinnosť mať takzvaný „mýtny prístroj“ aj v nákladných autách, ktoré premávajú po týchto cestách.
      
UNAS tak požaduje vytvorenie vhodných podmienok pre podnikanie v oblasti dopravy. Chcú dosiahnuť „životaschopnosť“ autodopravcov a zabrániť „likvidácii menších a stredných autodopravcov“. „Sme skôr za rokovanie, ale za účinné rokovanie,“ zdôraznil Laurinec. Únia súčasne kritizuje to, kam peniaze vyzbierané z mýta putujú. „Nevieme, kam idú. Vieme len to, že smerujú spoločnosti SkyToll,“ dodal Laurinec. Dopravcovia sú preto podľa neho presvedčení, že sa nepoužijú na následné úpravy a obnovy ciest.
      
Podľa ministerstva dopravy je však cieľom zmien v mýtnom systéme od začiatku tohto roka ochrana životných podmienok obyvateľov vidieka a snaha dostať nákladnú dopravu na cesty, kam patrí a ktoré sú na ňu konštrukčne uspôsobené. Teda na diaľnice, rýchlostné cesty a cesty I. triedy. „Zavedené zmeny sú kompromisným výsledkom mesiace trvajúcich tvrdých rokovaní štátu, samospráv a autodopravcov,“ uviedol pre TASR hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. S nimi okrem zástupcov VÚC vyjadrili podľa jeho slov súhlas aj predstavitelia združení autodopravcov UNAS a ČESMAD.
      
„Preto nás prekvapuje zmena postoja zástupcov UNAS,“ doplnil Kóňa. Konkrétne výhrady autodopravcov ministerstvo podľa neho nepozná, pretože ho s nimi zatiaľ neoboznámili. „Sme pripravení sadnúť si za rokovací stôl, aj keď momentálne nevidíme dôvod na zmeny v súčasnom fungovaní systému tak, ako bolo dohodnuté aj s autodopravcami,“ avizoval Kóňa.
 

Prečítajte si aj

Back to top button