Cestná doprava

V Nemecku zmenia mýtne sadzby na diaľniciach a cestách

Systém mýtnych poplatkov pre nákladné autá v Nemecku sa má prepracovať.

Nové sadzby budú platiť od januára budúceho roku. Informuje DPA. Ministerstvo dopravy v Berlíne informovalo, že sadzby mýta by mali v prevažnej miere klesnúť. Mýtne poplatky za prejazdené kilometre na nemeckých diaľniciach a spolkových cestách majú byť po súhlase Európskej komisie jednotné. 
      
Spolkový minister dopravy Alexander Dobrindt pre dnešné vydanie denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung povedal, že sa tým zabráni zbytočnej byrokracii. V budúcnosti sa v mýtnom prejavia aj poplatky za znečisťovanie ovzdušia. Počet tarifných kategórií mýtneho sa v budúcnosti zníži z terajších šiestich na štyri.
 
Jedna z nich bude platiť pre vozidlá, ktoré mimoriadne silno znečisťuje ovzdušie. Zatiaľ nebudú osobitné tarify pre hlučné dopravné prostriedky. Pre rozhodnutie o nej sa ešte stále zbierajú potrebné údaje. Od júla 2015 sa začne vyberať mýto na ďalších 1000 kilometroch spolkových ciest; od októbra 2015 začnú platiť mýto aj nákladné vozidlá nad 7,5 tony. Teraz sa táto povinnosť vzťahuje len na vozidlá s nosnosťou nad 12 ton.
 

Prečítajte si aj

Back to top button