Cestná doprava

Dopravcovia nesúhlasia s návrhom štátu na úpravu cestnej dane, žiadajú zmeny

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) a Združenie cestných dopravcov SR Česmad Slovakia nesúhlasia s návrhom štátu na úpravu dane z motorových vozidiel (cestnej dane).

V návrhu novely zákona, ktorú pripravil rezort financií, preto žiadajú zmeny. Právna norma sa práve nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Česmad na jednej strane súhlasí so zavedením jednotnej dane z motorových vozidiel na Slovensku a systémom ekologických zliav.
 
„Združenie však zásadne nesúhlasí s výškou zliav, ktoré boli v rámci zmeny tohto zákona nastavené na 20 %, 15 % a 10 % a s dobou trvania týchto zliav, teda dvoch, štyroch a šiestich rokov,“ uviedol Česmad v dnešnom stanovisku. Dopravcovia požadujú úpravu týchto zliav na 45 %, 30 % a 15 % v období troch, šiestich a deviatich rokov tak, ako to už pred dvoma rokmi navrhli ministerstvu financií.
      
„Pri súčasnom návrhu zákona by si zníženie dane pre ekologické vozidlá mohlo uplatniť len 35 % nákladných vozidiel registrovaných v Slovenskej republike,“ argumentoval Česmad. Združenie súčasne požaduje, aby sa tieto zľavy neurčovali v závislosti od roku výroby auta, ale od jeho prvej registrácie.
      
Česmad tiež chce, aby sa ponechal systém prepočítavania na dennú sadzbu dane. Zmena na mesačnú hodnotu by totiž podľa dopravcov nezaručila reálne zachovanie percentuálnych zliav od prvej registrácie auta. Zároveň zdôraznili, že súčasná sadzba cestnej dane na Slovensku je druhá najvyššia v Európskej únii a v niektorých kategóriách dokonca najvyššia. 
      
Zástupcovia združenia chcú preto aj naďalej pokračovať v rokovaniach s ministerstvom financií a ministerstvom dopravy, aby sa jeden z kľúčových zákonov pre nich upravil podľa ich požiadaviek. A zaručilo sa im tak prijateľné postavenie na európskom trhu nákladnej dopravy. 
      
Druhé združenie, UNAS, požaduje, aby boli ročné sadzby dane z motorových vozidiel upravené na štandardné úrovne podnikania, ako je to v Českej republike. Návrh, ktorý predstavilo ministerstvo financií, urýchli podľa únie odchod slovenských spoločností do zahraničia.
 

Prečítajte si aj

Back to top button