Cestná doprava

Nákup trolejbusov pre DPMK sa odkladá

Nákup nových trolejbusov pre Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) sa odkladá.

DPMK sa uchádzal o príspevok z eurofondov, ale Ministerstvo životného prostredia (MŽP) túto žiadosť neschválilo. “S rozhodnutím MŽP sme sa nestotožnili a žiadali sme o jeho prehodnotenie. O zrušenie súťaže sme požiadali až 28. júla z dôvodu neschválenia žiadosti o nenávratný finančný príspevok, čo bolo uvedené aj v súťažných podkladoch,“ uviedla pre TASR hovorkyňa DPMK Michaela Karaffová s tým, že termín odovzdania žiadostí bol do 12. mája a rozhodnutie o odmietnutí žiadosti bolo od ministerstva doručené 1. júla.
 
Dôvodom bolo nesplnenie všetkých všeobecných podmienok definovaných výzvou. „V čase predloženia žiadosti dna 12. mája nebola ešte vyhlásená verejná súťaž. V termíne do 18. júna sme na základe výzvy riadiaceho orgánu doplnili projektovú dokumentáciu vrátane oznámenia o vyhlásení súťaže. Riadiaci organ toto oznámenie o vyhlásení súťaže neakceptoval a žiadosť o poskytnutie NFP neschválil,“ objasnila hovorkyňa dopravného podniku.
     
Mesto Košice a DPMK deklarovali, že z hľadiska podielu a významu jednotlivých trakcií na celkových výkonoch je prioritná autobusová doprava (68 %), potom električková (24 %) a nakoniec trolejbusová doprava (8 %). Investície do vozového parku sú záležitosťou finančných možností DPMK a akcionára. „Zároveň sme deklarovali aj to, že pokiaľ bude možnosť investovať do trolejbusovej dopravy prostredníctvom eurofondov, tak túto možnosť určite využijeme,“ doplnila Karaffová.
      
Dopravný podnik nakúpil doteraz posledné trolejbusy v roku 1999. Ich najčastejšími problémami sú poruchy pohonu, vzduchových zariadení a korózia karosérií, ktorá súvisí s vekom týchto vozidiel. V roku 2013 podnik vynaložil takmer 235.000 eur na opravy a údržbu trolejbusov, ďalších takmer 104.000 eur na nákup náhradných dielov.
      
„Dňa 18. júla bola vyhlásená MŽP výzva s termínom predkladania žiadostí 17. septembra, v rámci ktorej je možné opäť žiadať NFP na nákup trolejbusov. Celkový objem finančných prostriedkov v tejto vyzve je 1,8 milióna eur,“ doplnila Karaffová s tým, že DPMK pripravuje materiály na spracovanie žiadosti.
      
„Budeme opäť žiadať o poskytnutie NFP na nákup trolejbusov. V rámci programovacieho obdobia 2014 až 2020 očakávame výzvy, ktoré umožnia ďalšiu obnovu trolejbusov aj vo väčšom rozsahu,“ dodala. V súčasnosti má DPMK 18 trolejbusov, z toho 14 je v prevádzkyschopnom technickom stave. Na plné zabezpečenie trolejbusových liniek je potrebných 18 trolejbusov. Doposiaľ bolo autobusmi nahradených maximálne 6 trolejbusov.
 

Prečítajte si aj

Back to top button