Cestná doprava

Súťaž na Národný systém dopravných informácií za 15 mil. eur má štyri námietky

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) dostal štyri námietky firiem, ktoré nesúhlasia s vylúčením zo súťaže na Národný systém dopravných informácií (NSDI).

Ten by mal podľa predpokladov stáť 15 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH) a tender naň spustilo ministerstvo dopravy v decembri minulého roku. „Úrad začal 18. augusta konanie o námietkach v predmetnej veci,“ potvrdil pre TASR hovorca ÚVO Ján Mažgút. Všetky štyri námietky sú namierené proti vylúčeniu záujemcu zo súťaže v štádiu pred otváraním častí ponúk „Kritériá“.
 
Tender na NSDI prebieha formou súťažného dialógu, čo ministerstvo odôvodňovalo tým, že takto chce svoju predstavu o systéme prípadne rozšíriť o nápady jednotlivých uchádzačov. Podľa rezortu dopravy by mal byť Národný systém dopravných informácií pre verejnosť bezplatný. Ľudia by prostredníctvom neho získali na jednom mieste všetky potrebné informácie o stave dopravy v danej lokalite.
 
Ide napríklad o informácie o plynulosti premávky, kde sú zápchy, výluky, nehody, obmedzenia premávky, kde sú aké obchádzky, opravy vozoviek, konkrétny stav vozovky či zjazdnosť ciest. Ministerstvo pôvodne odhadovalo, že ak by všetko išlo „hladko“, prvá verzia systému by mohla byť v prevádzke na začiatku roku 2015 a plná verzia v polovici až na jeseň toho istého roka.
 

Prečítajte si aj

Back to top button