Cestná doprava

Medzinárodná doprava sa počas rokov vyvíja

Medzinárodná doprava sa počas rokov vyvíja.

Ak hovoríme o medzinárodnej doprave, treba si uvedomiť, že táto oblasť prešla za posledné obdobie veľmi rýchlym a ráznym vývojom. V minulosti bola hlavnou silou využívanou pri preprave tovarov hlavne sila ľudí a zvierat. Ľudia ovládali zvieratá, ktoré mali za úlohu prepraviť tovar na danú vzdialenosť.
 
Tento spôsob prepravy bol značne pomalý a preto aj medzinárodná doprava bola využívaná iba na obzvlášť drahé produkty, ako koreniny, drahé kovy a iné vzácne materiály. Väčší posun nastal s rozmachom námorníctva, kedy sa začali na prepravu tovarov využívať aj vodné cesty ako rieky a hlavne prevoz tovaru po mori. Vďaka týmto vodným cestám sa preprava jednoznačne zlacnila, ale jej rýchlosť ostávala aj napriek tomu veľmi neefektívna.
 
Vynález parného stroja znamenal revolúciu
Vynález parného stroja by sa dal nazvať jasným krokom vpred. Znamenal totiž, že na prepravu tovaru už nie je potrebné využitie sily človeka alebo zvieraťa, bohato postačuje sila vyvinutá strojom. Ako prvé prostriedky využívané na prepravu tovaru boli parné vlaky a lode s parným pohonom. Práve vďaka sile pary sa dokázala medzinárodná preprava radikálne zrýchliť a vďaka veľkej kapacite vlakov a lodí aj finančne zefektívniť. Parné vlaky a lode výrazne napomohli zmeniť prepravu tovaru do podoby, ako ju poznáme dnes.
 
Spaľovací motor je v súčasnosti kľúčový
Práve presun k spaľovacím motorom je to, čo robí dnešnú modernú dopravu tým, čím je. Kombináciou viacerých spôsobov dopravy sa dosiahlo jej jasné zlacnenie a preto aj preprava tovaru z jedného konca sveta na druhý už nie je otázkou mesiacov a rokov, ale iba otázkou dní či týždňov.
 
Práve vďaka efektívnej kombinácii lodnej, leteckej a cestnej dopravy sa podarilo medzinárodným dopravcom vybudovať celosvetovo fungujúcu sieť prepravných ciest, ktorá funguje maximálne efektívne. Vďaka nej môžete mať svoj tovar doma v relatívne krátkej dobe a za neporovnateľne nižšie náklady ako tomu bolo ešte pred niekoľkými desiatkami rokov.
 
Kamiónová preprava hrá aktuálne v Európe prím
Práve doprava tovaru prostredníctvom kamiónov je u nás najčastejšia a najviac používaná. Dôvodom je jej cenová dostupnosť a aj relatívne kvalitne vybudovaná cestná sieť. Práve vďaka tomu je veľká časť medzinárodnej prepravy prevádzkovaná práve týmto spôsobom. Preto si treba uvedomiť, že pokiaľ stretnete na ceste z práce domov kamión, tak netreba nadávať. Možno práve vezie tovar pre vás alebo váš vianočný darček od tety z Ameriky.
 
Ako je jasné aj z tohto článku, medzinárodná doprava sa neustále vyvíja a mení. Ako sa zdalo nepravdepodobné, že niečo môže nahradiť parný stroj, tak sa to stalo. Rovnako to bude aj so spaľovacími motormi a kamiónovou dopravou. Preto sa netreba čudovať, ak nám onedlho začnú zásielky doručovať lietajúce drony. Treba sa len tešiť na budúcnosť s ešte efektívnejšou a lacnejšou dopravou.
 

Prečítajte si aj

Back to top button