Cestná doprava

NDS predbežne oznámila novú súťaž na elektronické diaľničné známky

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) už pripravuje novú súťaž na elektronické diaľničné známky.

Predbežné oznámenie o tendri dnes zverejnila vo vestníku verejného obstarávania. V novej súťaži pritom diaľničiari odhadujú celkovú cenu za zákazku vo výške 30,8 milióna eur, v predchádzajúcom tendri to bolo 35 miliónov eur.
      
Diaľničná spoločnosť musela prvú súťaž zrušiť po tom, čo tak rozhodol ÚVO, ktorý posudzoval námietky niekoľkých uchádzačov tohto tendra. Úrad okrem iného vo svojom rozhodnutí konštatoval, že NDS v tendri stanovením povinnosti umiestniť komponenty služby na území Slovenskej republiky bez legitímneho odôvodnenia obmedzili riadnu a čestnú hospodársku súťaž. Mohli totiž odradiť od účasti v súťaži potenciálnych záujemcov, ktorí sú spôsobilí dodávať túto službu.
      
Zároveň podľa ÚVO diaľničná spoločnosť postupovala v rozpore s princípom transparentnosti, keď neposkytla základné informácie o miestach plnenia služby, hoci preukázateľne týmito informáciami disponovala a disponuje. NDS tak podľa úradu neuviedla všetky okolnosti dôležité na vypracovanie ponúk. Okrem toho, že takýto postup bol netransparentný, bol zároveň nehospodárny. Mohlo totiž dôjsť k značnej úspore.
      
Diaľničiari podľa ÚVO zmätočným stanovením dĺžky poskytovania služby konali tiež v rozpore s princípom transparentnosti. Zároveň to mohlo mať vplyv aj na určenie sadzby pre výpočet odplaty za poskytovanie služby. Prvú súťaž na komplexnú službu výberu, evidencie a kontroly elektronických diaľničných známok vyhlásili diaľničiari v januári 2014. Pôvodne pritom odhadovali spustenie elektronických nálepiek od januára 2015. Ale tender sa nestihol včas ukončiť, vodiči osobných áut tak aj naďalej platia za jazdu po spoplatnených úsekoch ciest papierovými známkami.
 

Prečítajte si aj

Back to top button