Cestná doprava

Z Banskej Bystrice do Bratislavy začali premávať žlté autobusy RegioJetu

Posledný spoj novej autobusovej linky Banská Bystrica – Nitra – Bratislava vyrazil včera o 17.30 h.

Český dopravca RegioJet, ktorý je členom skupiny Student Agency, začal včera prevádzkovať novú diaľkovú autobusovú linku. Spustil ju od februára po získaní licencie od Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Žlté autobusy začali na tejto trase premávať dnes od 5.30 h, a to každé dve hodiny. Okrem nižšieho cestovného sa žlté autobusy líšia vyšším komfortom cestovania a kvalitou služieb.
 
Pasažieri si môžu dať zadarmo kávu, pripojiť sa na internet a prečítať noviny. Sedadlá sú vybavené dotykovými obrazovkami s HD rozlíšením, USB pripojením a rádiom. Cestujúci môže využiť rôzne možnosti individuálnej palubnej zábavy, ako i sledovanie online TV vysielania, premietanie filmov, hranie hier či počúvanie rádia. Stewardka dohliada na bezpečnosť pasažierov, aby bol každý pripútaný pásom, ktorý je súčasťou každého zo 63 sedadiel autobusu.
      
„BBSK sa riadi zákonom a nie kartelovými dohodami dopravcov. V súlade so zákonom sme vydali licenciu súkromnému dopravcovi. Bude to na prospech obyvateľov kraja, zvýši sa komfort cestovania, kvalita služieb v doprave a oživí sa tým aj cestovný ruch. BBSK hľadá spôsoby, ako sa dá, nie, ako sa nedá,“ zdôraznil dnes na tlačovej besede priamo v autobuse predseda BBSK Marian Kotleba. Na štarte jedného z prvých žltých autobusov smerujúcich z Banskej Bystrice do metropoly Slovenska sa zúčastnil spolu s manželkou. Cestujúcim zaželal šťastnú cestu.
      
Podľa majiteľa spoločnosti RegioJet Radima Jančuru po tom, ako im licenciu odmietol vydať Nitriansky a Bratislavský samosprávny kraj, urobil to BBSK. Ako poznamenal, týždeň po zamietnutí udelenia ich licencie nemali problém vydať licenciu inému dopravcovi na podobnú linku. 
 
„Už neargumentovali tým, že nitrianska stanica a Mlynské Nivy sú preťažené. Podľa našej analýzy problém s kapacitou neexistuje. Tieto stanice sú komunistického typu a takí dopravcovia, ako sme my, sa tam zmestia,“ dodal Jančura. V budúcnosti RegioJet plánuje rozšíriť sieť diaľkových liniek najmä o turistické destinácie v BBSK. Napríklad o Banskú Štiavnicu, Kremnicu alebo Čierny Balog, kde je Čiernohronská železnička. Spoje by premávali cez víkend.
 

Prečítajte si aj

Back to top button